Pasta z tuńczyka z jajkiem

pasta z tuńczyka z jajkiemPasta z tuńczyka z jajkiem

Bardzo smaczna pasta z tuńczyka z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Świetna na lekką kolację czy na lunch. Do zrobienia w zaledwie kilkanaście minut, a ma bardzo dobry smak.

Tuńczyk to ryba zawierająca dużo witaminy D i A, dzięki czemu chroni nasze kości i nasz zmysł wzroku. Ponadto ma wiele kwasów omega-3, czyli dba też o nasze serca.

Tuńczyk świetnie się komponuje z delikatnymi jajkami oraz z nieco ostrymi dodatkami dla przełamania smaku.

Jest to alternatywa do pasty z makreli, którą również uwielbiam i drugiej – bez dodatku ryby – pasty jajecznej.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 cebulka szalotka
  • 8 oliwek czarnych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/3 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, bardzo drobno posiekać; można rozdrobnić widelcem. Tuńczyka dokładnie odsączyć z płynu i przerzucić do miski z jajkiem, rozdrobnić nieco widelcem. Ogórka, oliwki i szalotkę drobno posiekać, dodać do tuńczyka i jajka. Do całości dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.pasta z tuńczyka i jajka

Pastę z tuńczyka z jajkiem schłodzić kilkanaście minut w lodówce.

Podawać ze świeżym pieczywem (bynajmniej jak dla mnie – na takim smakuje najwyborniej), można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
panna cotta z musem truskawkowym
Panna cotta inaczej

Panna cotta z musem truskawkowym Robiłam już tradycyjną panna cottę, tym razem postanowiłam trochę poszaleć. Deser jest wykwintny, a przede...

Zamknij