Frittata z szynką i szpinakiem
Frittata z szynką i szpinakiem
Świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie jako alternatywa do jajek na twardo czy jajecznicy – frittata z szynką i szpinakiem.
Do przygotowania frittaty nadaje się patelnia z odpinaną rączką, którą można używać w piekarniku. Opcjonalnie danie można wstępnie przygotować na zwykłej patelni i przelać do naoliwionej formy żaroodpornej przed wstawieniem do piekarnika.
Składa 2 porcje:
- 4 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- 100 g dobrej szynki, np. konserwowej lub gotowanej
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka masła lub oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
- pieprz
W miseczce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać sól i pieprz. Szynkę pokroić w niewielką kosteczkę, dodać do masy jajecznej, wymieszać.
Szpinak wypłukać. Na niedużej (18-20 cm średnicy) patelni roztopić masło, dodać z grubsza posiekany szpinak, poddusić aż zwiędnie i odparuje z niego większość wody. Wlać masę jajeczną, lekko wymieszać, oprószyć papryką.
Patelnię wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 13 minut, aż wierzch się zetnie.
Frittatę z szynką i szpinakiem podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!