Pasta jajeczna z szynką

pasta jajeczna z szynkąPasta jajeczna z szynką

Gdy nie ma pomysłu na kolację, pasta jajeczna z szynką to świetny dodatek do kanapek. Kanapki przez to nie są nudne i z pewnością posmakują każdemu, kto lubi jajka. Wcześniej robiłam pastę jajeczną z mascarpone, tym razem nieco zmodyfikowana wersja, ale równie pyszna. Pasta jajeczna z szynką świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch do pracy czy na lekką kolację.pasta z jajek i szynki

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 plastrów dobrej szynki
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie (aby skorupki nie pękały). Ostudzić, obrać i pokroić je bardzo drobno w kosteczkę. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki lub kosteczkę. Jajka połączyć z szynką dodając szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz oraz majonez. Jajka rozdrobnić widelcem, by powstała z nich pasta jajeczna.

jajka z szynką   pasta jajeczna szynka

Do środka pasty jajecznej można dodać posiekany drobno szczypiorek lub koperek.

Pastę jajeczną z szynką schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Podawać ze świeżym ulubionym pieczywem lub z grzankami. Można ją również ułożyć na listkach sałaty (np. na małych listkach cykorii) i podać jako małą przekąskę (nie w formie kanapek, a w formie łódeczek). Pomidorki koktajlowe, rzodkiewka to również świetny dodatek do pasty jajecznej z szynką.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pizza margherita
Pizza

Idealna Pizza Prawdziwa włoska pizza to prostota i minimalizm. Jak najmniej składników, ale jak najlepszej jakości! Sekret dobrej pizzy tkwi...

Zamknij