Kasza z rukolą i figami

Kasza z rukolą, figami, orzechamiKasza z rukolą, figami, białym serem i orzechami

Genialne danie! Kasza z rukolą i figami świetnie nada się na lunch, obiad czy kolację. Jest to lekkostrawne danie, które z pewnością posmakuje tym, którzy tak jak i ja kochają kasze!

Tym razem użyłam kaszy jęczmiennej wiejskiej, bogatej w błonnik i dającej na długo uczucie sytości. Kaszę tą powinny spożywać kobiety w ciąży, nadciśnieniowcy i osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu. Do tego biały ser i orzechy – samo zdrowie na talerzu.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 garście rukoli
  • 2 świeże figi
  • 120 g sera białego (twarogowego, koziego lub ewentualnie fety)
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Kasza z rukolą i figamiKaszę płuczemy i gotujemy w osolonej lekko wodzie do miękkości (ok. 15 minut w niecałej szklance wody). Studzimy i mieszamy z łyżką oliwy.

Rukolę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody.

Figi kroimy w ćwiartki, biały ser kruszymy na kawałki, a orzechy lekko podprażamy na suchej patelni.

W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią kaszę, orzechy, ser i rukolę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Gdy tylko rukola zacznie więdnąć, dodajemy figi, całość krótko mieszamy i wykładamy na talerze. Kaszę z rukolą i figami podajemy od razu po przygotowaniu lub po przestudzeniu (jako sałatkę).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Frittata z szynką i szpinakiem
Frittata z szynką i szpinakiem

Frittata z szynką i szpinakiem Świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie jako alternatywa do jajek na twardo czy jajecznicy...

Zamknij