Czekoladowe muffinki z mascarpone
Czekoladowe muffinki z mascarpone
Mocno czekoladowe muffinki, z lekką nutą likieru, z delikatnym, słodkim, kremowym wnętrzem z serka mascarpone – czekoladowo-serowa pychotka!
Składniki na 12 sztuk:
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka (lub wody)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 żółtko (białko dodamy do nadzienia)
- 1 łyżka likieru czekoladowego (lub kawowego)
Składniki na nadzienie:
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru (można dać waniliowy)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 białko (żółtko dodamy do ciasta na muffinki)
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać dokładnie ze sobą w miseczce. Miskę wstawić do zamrażalnika, aby masa lekko się zmroziła (na ok. 30-40 minut). W tym czasie przygotować ciasto na muffinki.
W jednej misce wymieszać ze sobą żółtko, jogurt, mleko, olej i likier. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sodę, kakao. Połączyć ze sobą zawartość obu misek, jedynie szybko i krotko wymieszać, nie musi być dokładnie.
Formę na muffinki wypełnić papilotkami i nakładać do nich ciasto na muffinki do wysokości ok. 1/3 (po 1 łyżce). W każdej babeczce zrobić lekkie wgłębienie i w nie wsadzić czubatą łyżeczkę zmrożonego nadzienia z serka mascarpone. Całość przykryć warstwą ciasta czekoladowego zakrywając dokładnie nadzienie serowe.
Czekoladowe muffinki z mascarpone wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (góra-dół) i piec je ok. 25 minut. Muffinki przestudzić i wyjąć na kratkę do wystygnięcia. Najlepsze są, gdy wystygną.
Czekoladowe muffinki z mascarpone są równie smaczne i świeże pierwszego dnia jak i drugiego czy trzeciego dnia po ich zrobieniu.
Smacznego!