Muffinki kakaowe

muffinki kakaoweMuffinki kakaowe

Pyszne, mocno czekoladowe muffinki kakaowe. Jest to przepis podstawowy, który można modyfikować według własnych potrzeb, np. dodając do środka owoce (świeże bądź mrożone): maliny, wiśnie, jagody, borówki. Muffinki bardzo fajnie wyrastają, a ich smak jest bogaty w czekoladę. Wykonanie jest tak proste, jak poniższy wierszyk 😉

Składniki na 12 sztuk:olej rzepakowy

  • 250 g mąki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka

Czas na przepis moi mili,
by nie stracić ani chwili…
Wsypać mąkę, lekko przesiać
dodać cukier i wymieszać.
Zwykłe, czarne dać kakao,
byle tylko nie za mało.
Proszku również sypnąć trochę,
by z wielkości mieć radochę.muffinki kakaowe - ciasto
W drugiej misce zrobić „trzepak”:
jajka z mlekiem, potem rzepak –
olej ten to ważna sprawa,
by zaczęła się zabawa.
Potem obie miski złączyć
szybko, krótko, co by zdążyć.
Nawet grudek nie rozbijać,
będą one smak umilać.
Masę do foremek włożyć
i 12 sztuk ułożyć.
W mig do pieca je wkładamy,
200 stopni ustawiamy.muffinki kakaowe z olejem rzepakowym
Czasu też przypilnuj sobie,
ja dwadzieścia minut robię.
Piec ustawić „góra-dół”,
potem wyjąć je na stół.
I przełożyć na krateczkę,
aby wyschły w minuteczkę.
Jak podawać? Jak wolicie!
W wyobraźni tajemnice:
można z kremem ze śmietany,
z owocami – lecz bez piany,
można mus też słodki sprawić
i muffinka w niego wstawić.
Cukrem pudrem oprószone –
te są moje ulubione.
Pysznie pachną mój kolego,
a ja życzę Wam smacznego!

muffinki kakaowe z cukrem pudrem

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką z nutą pomarańczy Puszyste, mięciutkie, jedno z najlepszych, jakie robiłam i jakie jadłam ciasto drożdżowe z...

Zamknij