Muffinki z malinami i ricottą

Muffinki z malinami i serem ricottaMuffinki z malinami i ricottą

Wspaniałe! Delikatne! Słodko-kwaśne! Puszyste! Takie właśnie są muffinki z malinami i ricottą. Maliny nadają babeczkom wyrazu, a ricotta – delikatności. Dzięki temu połączeniu mamy naprawdę genialne w smaku muffinki serowo-malinowe.Muffinki z malinami i ricottą

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju lub 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g świeżych malin
  • 1 łyżka cukru pudru

W misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.

W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać 200 g sera ricotta i wszystko razem wymieszać.

Suche składniki przesypać do miski z mokrymi składnikami, wszystko razem wymieszać widelcem jedynie do połączenia się składników.

Dodać maliny i krótko i delikatnie wymieszać ciasto z malinami.

Pozostały ser ricotta wymieszać z łyżką cukru pudru.

Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać ciasto. Po środku każdej babeczki zrobić niewielkie wgłębienie i do każdej włożyć łyżeczkę ricotty z cukrem pudrem.

Muffinki z malinami i ricottą wstawić do nagrzanego do 190oC-200oC (bez termoobiegu) i piec ok. 20-25 minut do zarumienienia. Muffinki chwilę przetrzymać w foremkach, po czym wyjąć na kratkę i wystudzić.

Babeczki z malinami i serem ricotta   Babeczki z malinami i ricotta

Opcjonalnie można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie tradycyjny Tradycyjny, smaczny, intensywny w smaku żurek na zakwasie domowej roboty z białą kiełbasą. Najlepszy żurek, jaki...

Zamknij