Czerwona fasolka po bretońsku

Czerwona fasola po bretońskuCzerwona fasolka po bretońsku

W alternatywie do tradycyjnej fasolki po bretońsku, to danie jest dużo szybsze do przygotowania, ale nie mniej smaczne. Czerwona fasolka po bretońsku możliwa jest do wykonania w zaledwie pół godziny (o ile posiadacie wszystkie niezbędne produkty w domu).

Właściwie zamiast czerwonej fasolki z puszki, równie dobrze można dodać białą fasolkę z puszki.

Składniki:

  • 2-3 dobre kiełbasy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy (opcjonalnie)
  • 1 duża puszka pomidorów (użyłam całych, nie krojonych)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku lub kawałek papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprzCzerwona fasolka po bretońsku

W głębokim garnku podgrzać oliwę z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać posiekaną drobno cebulkę. Podgrzewać ok. 2 minuty, mieszając i dodając w międzyczasie przyprawy.

Kiełbasę pokroić w kosteczkę i wrzucić do cebuli, chwilę podsmażyć wszystko razem.

Fasolę i kukurydzę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, dodać do garnka z kiełbasą, całość wymieszać, poddusić 1-2 minuty, po czym zalać pomidorami.

Czerwoną fasolkę po bretońsku dusić na niewielkim ogniu ok. 10 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Czerwoną fasolkę po bretońsku podawać ze świeżym pieczywem i świeżymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek).

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Sernik z musem truskawkowym najlepszy
Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym Idealny! Pyszna, mocno serowa dolna warstwa i orzeźwiająca, piankowa warstwa truskawkowa. Całość świetnie się uzupełnia i...

Zamknij