Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

ziemniaki faszerowane mięsem mielonymZiemniaki faszerowane mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Przedstawiałam Wam już ziemniaki zapiekane z kurczakiem, a teraz pora na ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Danie, które mój T. uwielbia. Zresztą On lubi wszystkie dana z mięsem mielonym: od hamburgerów, przez makarony nadziewane, makarony z sosem, makarony przekładane, pulpety, gołąbki

Przyznam, że do tego dania zainspirowała mnie wizyta w jednym z barów w Gdańsku na Długim Targu. Tam wybór farszów do ziemniaków ogromnych wielkości jest niesamowicie różnorodny. Zakochałam się w tym jedzeniu i jestem pewna, że za każdym razem, gdy tam będę, nie ominę tej knajpki.

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to pomysł na nienudne danie. Niby nadal są to ziemniaki z mielonym i sosem pomidorowym, ale w jakże odmiennej wersji!

Składniki:ziemniak faszerowany mięsem mielonym

  • 2 bardzo duże ziemniaki (moje były ogromne)
  • ok. 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć świeżych)
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki wyszorować, ugotować je w dość mocno osolonej wodzie do miękkości (bez obierania). Duże ziemniaki dłużej się gotują, wiec warto sprawdzić np. nożem (przebić je), czy są miękkie.

W tym czasie przygotować farsz:

na rozgrzanej oliwie (np. w dużej patelni) podsmażyć posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać mięso mielone i chwilę razem wszystko przesmażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę wymyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać pomidorami z puszki i dusić kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy fasolę, posiekane oregano, sól i pieprz.

Ugotowane ziemniaki poprzekrajać na pół (nie obierać), środek lekko wydrążyć i położyć go obok ziemniaków, a w wydrążone miejsce wlać gorący sos mięsny.

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym podawać od razu. Opcjonalnie można je posypać startym serem i chwilę zapiec w piekarniku, choć zabieg ten osobiście uważam za zbędny.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Chleb orkiszowy na maślance
Chleb orkiszowy na maślance

Chleb orkiszowy na maślance Prosty, ekspresowy, a zarazem genialny w smaku. Chleb orkiszowy na maślance robi się w kilka minut...

Zamknij