Lasagne z mięsem

lasagne z mięsem mielonymLasagne z mięsem mielonym, pomidorami i beszamelem

Mój T. zakochał się w tym daniu, gdy byliśmy w Rzymie. Faktycznie – tamta lasagne, choć niewielkich rozmiarów, była tak wspaniała, że musieliśmy zamówić kolejną. Spróbowałam swoich sił, by zrobić podobną i nawet mi się to udało 🙂

Składniki na dwie spore porcje:lasagne z mięsem i sosem pomidorowym

  • 8 płatów makaronu lasagne
  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • mały kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia
  • sos beszamelowy
  • dwie garście tartej mozzarelli

Zamiast sosu beszamelowego można użyć kwaśnej śmietany – 150 g wymieszanej z parmezanem – 40 g i mlekiem – 125 ml, ale jednak według mnie lepszy smak osiągnie się używając sosu.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i przeciśnięty czosnek. Zeszklić. Dodać mięso, obsmażyć ok. 5 minut. Rozgnieść grudki. Wlać pomidory z puszki wraz z sosem i gotować do odparowania nadmiaru wody, co jakiś czas mieszając. Dodać posiekaną chilli, bazylię oraz przyprawy.

lasagne z mięsemW formie do zapiekania (ja użyłam dwóch pojedynczych o wymiarach 12 x 19 x 4,5 cm) na dno wlać sos beszamelowy, na to położyć płat makaronu (bez wcześniejszego gotowania), wyłożyć część farszu mięsnego, polać beszamelem i tak w kółko do wyczerpania wszystkich składników (powinny wyjść 4 „piętra”). Posypać tartą mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron z polędwiczką wieprzową
Makaron z polędwiczką wieprzową

Makaron z polędwiczką wieprzową, suszonymi pomidorami i rukolą Danie wręcz genialne w smaku! Makaron z polędwiczką wieprzową, z dodatkiem suszonych...

Zamknij