Sos beszamelowy

sos beszamelowySos beszamelowy

Sos beszamelowy wynaleziony był ponoć przez francuskiego urzędnika Louisa de Béchameil, który pracował nad recepturą bardzo długo (mówi się, że nawet kilkanaście lat!). Dzisiaj ten przecudny sos możemy mieć w kilka minut. Jest on świetny do zapiekanek wszelkiego rodzaju: warzyw, makaronu, a nawet mięs. Może być podstawą do tworzenia kolejnych sosów. Można do niego dodać np. przeciśnięty czosnek, starty ser żółty, musztardę, zioła, utarty chrzan, sok z cytryny. Poniżej jednak przepis na podstawowy sos beszamelowy.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz (najlepiej biały)
  • gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo otarta)

sos beszamelowyW rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką do połączenia składników i podsmażenia się mąki. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Gotować 2-3 minuty do zgęstnienia.

Sos beszamelowy świetnie nadaje się do wytrawnych naleśników, tortilli, nachosów czy innych przystawek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Focaccia z rozmarynem i solą morską
Focaccia z rozmarynem i solą morską

Focaccia z rozmarynem i solą morską Focaccia to drożdżowe ciasto pochodzące z Włoch, podawana zazwyczaj przed posiłkiem głównym z dodatkiem...

Zamknij