Burgery rybne

Burgery rybneBurgery rybne (burgery z łososia i dorsza) z dipem ogórkowo-koperkowym

Burgery rybne to wersja dla wegetarian, bo dla mięsożerców polecam hamburgery.

Burgery rybne możecie przygotować z ulubionych filetów z ryb. Ja użyłam dwóch gatunków ryby: dorsza i łososia, jednakże można je zrobić z jednego rodzaju. Według mnie dodatek łososia do dorsza sprawił, iż burgery rybne nie były suche i nadał im znakomitego smaku.

Skórka starta z cytryny i koperek nadały burgerom rybnym świeżości.

Do nich proponuję dip z dodatkiem czosnku, ogórka i koperku – świetnie współgra ze smakiem ryby.

Składniki na ok. 6 sztuk:

  • 300 g filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 100 g fileta z łososia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • sól (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pieprz

składniki na burgery rybne   Na burgery rybne

Rybę dokładnie wymyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych ości i bardzo drobno posiekać. Do ryby dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać, a najlepiej wyrobić dłońmi, jak mięso mielone na kotlety. Całość wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie formować kotleciki, lekko spłaszczać. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć na niej burgery rybne na złoty kolor z obydwu stron.

Rybne burgery   Burgery z dorsza i łososia

Ponadto:

  • ulubione bułki do burgerów
  • pomidor
  • dojrzałe awokado
  • po 2 garście rukoli i roszponki (lub inną ulubioną sałatę)Burger rybny

Bułkę przekroić na pół, zgrillować z każdej strony. Na bułkę nałożyć dip do burgerów*, sałatę, na nią burgery rybne, awokado, pomidora, dip* i całość zamknąć drugą połówką bułki.

* Składniki na dip do burgerów:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 pęczka koperku
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Ogórka wymyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez obierania). Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek bardzo drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym, doprawiając całość do smaku.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Szybki makowiec z gotowej masy makowej
Szybki makowiec

Szybki makowiec Okres przedświąteczny z reguły jest zabiegany, nie ma na nic czasu... Żyjemy w biegu i coraz szybciej gotujemy....

Zamknij