Łosoś ze szpinakiem w papilotach
Łosoś ze szpinakiem w papilotach
Zaraz obok łososia z jarmużem pieczonego w papilotach, łosoś ze szpinakiem i pomidorkami cherry w papilotach jest smaczny, soczysty i delikatny. Danie robi się bardzo szybko. A co najważniejsze, jest kopalnią zdrowych składników.
Składniki:
- 2 kawałki filetu z łososia (po ok. 125-150 g), można też użyć pstrąga łososiowego
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz cytrynowy
Łososia wymyć, pozbawić ości i skóry, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą i natrzeć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić.
Szpinak dokładnie wymyć, osuszyć. Pomidorki wymyć, pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej i 2 kawałki papieru do pieczenia. Papier położyć na folię aluminiową, a na papier wyłożyć po kawałku łososia, na niego wysypać szpinak i pomidorki koktajlowe, a także czosnek, jeśli używamy. Wszystko zawinąć papierem, a następnie szczelnie folią aluminiową. Pakunki położyć na blaszce do pieczenia z piekarnika lub do żaroodpornego naczynia.
Łososia ze szpinakiem w papilotach wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 20 minut.
Papiloty z łososia ze szpinakiem podawać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą kuskus lub jaglaną i z delikatną sałatą skropioną oliwą.
Smacznego!