Łosoś na szpinaku

Łosoś na szpinakuGrillowany łosoś na szpinaku i kaszy jaglanej

Pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Grillowany łosoś na szpinaku w sosie śmietanowym, całość podana z kaszą jaglaną.

Łososia można upiec w piekarniku, ale szybszym sposobem jest jego usmażenie na patelni grillowej lub patelni z nieprzywieralnym dnem.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 300 g filetu z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Łososia wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pozbawić ości i skóry. Przekroić na 2 porcje. Oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą. Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą z nieprzywierającym dnem) i ułożyć na niej filety z łososia. Grillować je ok. 2-3 minut z każdej strony.

Ponadto:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3-4 garście młodego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić na lekko osolony wrzątek (ok. 1/2 szklanki wody). Gotować pod przykryciem ok. 15 minut do wchłonięcia przez nią całej wody.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i wymyte liście szpinaku. Gdy listki zwiędną, wlać śmietankę kremówkę i dodać przyprawy. Wymieszać.

Na talerze położyć po sporej łyżce kaszy jaglanej, na nią ułożyć liście szpinaku a na nim – grillowanego łososia. Podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka kasza gryczana z awokado
Kasza gryczana z awokado

Kasza gryczana z awokado Uwielbiam kasze! Nie tylko na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również (a może i przede...

Zamknij