Łosoś na szpinaku
Grillowany łosoś na szpinaku i kaszy jaglanej
Pomysł na smaczny, zdrowy i szybki obiad. Grillowany łosoś na szpinaku w sosie śmietanowym, całość podana z kaszą jaglaną.
Łososia można upiec w piekarniku, ale szybszym sposobem jest jego usmażenie na patelni grillowej lub patelni z nieprzywieralnym dnem.
Składniki na 2 porcje:
- ok. 300 g filetu z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo mielony pieprz
Łososia wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pozbawić ości i skóry. Przekroić na 2 porcje. Oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą. Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą z nieprzywierającym dnem) i ułożyć na niej filety z łososia. Grillować je ok. 2-3 minut z każdej strony.
Ponadto:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3-4 garście młodego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i wrzucić na lekko osolony wrzątek (ok. 1/2 szklanki wody). Gotować pod przykryciem ok. 15 minut do wchłonięcia przez nią całej wody.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i wymyte liście szpinaku. Gdy listki zwiędną, wlać śmietankę kremówkę i dodać przyprawy. Wymieszać.
Na talerze położyć po sporej łyżce kaszy jaglanej, na nią ułożyć liście szpinaku a na nim – grillowanego łososia. Podawać od razu.
Smacznego!