Burgery z łososia i kaszy jaglanej
Burgery z łososia i kaszy jaglanej
Proste do przygotowania, bardzo zdrowe kotlety dla całej rodziny. Burgery z łososia i kaszy jaglanej posmakują nie tylko dzieciakom!
Składniki na 6 sztuk:
- 400 g filetu z łososia
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 niedużej cebulki
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Łososia wymyć, osuszyć, pozbawić skóry i ewentualnych ości. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do pojemnika malaksera (można też zmielić w maszynce do mielenia lub posiekać drobno nożem), zmielić.
Do ryby dodać ugotowaną kaszę, posiekaną cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku, pietruszkę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko razem zmiksować do połączenia się składników.
Z masy rybnej lepić kotleciki, lekko spłaszczać ręką. Patelnię grillową lub z nieprzywierającą powłoką posmarować cienko oliwą, rozgrzać i na rozgrzanej układać burgery rybne. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony.
Burgery rybne dobrze smakują z ziemniaczkami i ugotowanymi na parze warzywami lub mizerią.
Smacznego!