Chleb orkiszowy na maślance

Chleb orkiszowy na maślanceChleb orkiszowy na maślance

Prosty, ekspresowy, a zarazem genialny w smaku. Chleb orkiszowy na maślance robi się w kilka minut + czas na jego pieczenie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i voila 🙂

Chleb orkiszowy na maślance z dodatkiem ulubionych ziaren jest ponadto zdrowy. Długo zachowuje świeżość (dzięki maślance). Pieczony bez dodatku drożdży jest zwarty, ale nie kruszy się podczas krojenia. Oprócz siemienia lnianego i sezamu, do chleba można wsypać pestki słonecznika, pestki dyni czy inne, ulubione ziarna.Chleb na maślance orkiszowy

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 400 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu

Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiać obie mąki i połączyć je z sodą, solą i ziarnami. Do suchych składników wlać maślankę i całość krótko wymieszać dłońmi. Uformować bochenek, naciąć go lekko nożem, posmarować wodą i obsypać ziarnami.

Można uformować klasyczny podłużny bochenek chleba lub okrągły, jaki prezentowałam przy irlandzkim chlebie na sodzie. Ten drugi pieczony w okrągłej tortownicy bardziej wyrośnie w górę, będzie wyższy, niż chleb pieczony bez blaszki (ten się nieco „rozleje” na boki”).

Orkiszowy chleb   Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy na maślance wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (góra-dół) i piec ok. 35 minut. Przestudzony wyjąć na kratkę i dostudzić. Przechowywać owinięty w lnianą ściereczkę.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
ogórki małosolne 1
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - przepis rodzinny z dziada pradziada :) Najwspanialsza rzecz z ogórków, jaką można było wymyślić! Moje ulubione, wspaniałe,...

Zamknij