Sałatka z panierowanym serem feta

sałatka z panierowanym serem fetaSałatka z panierowanym serem feta

Tak mi posmakowała sałatka z serem camembert, który się ciągnął i rozpływał nie tylko w ustach, że postanowiłam nieco poszaleć i przyrządzić coś podobnego z serem feta, który tak bardzo uwielbiam. Wersja ta jest odmienna od tej, jaką przyrządza się na co dzień (np. grecka), bo ser feta jest zapanierowany i zapieczony.

Sałatka jest prosta w przygotowaniu, a zapewniam – goście będą zachwyceni chrupkością sera!

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garście ulubionej sałaty (lodowa, rukola, endywia, roszponka…)
  • pomidor
  • ogórek
  • papryka
  • kilka oliwek
  • kawałek cebuli czerwonej (opcjonalnie)
  • 2-3 plastry sera feta
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej

sałatka z serem feta smażonymWarzywa dokładnie wymyć. Liście sałaty porwać na mniejsze części i ułożyć na talerzu, a na niej: pokrojonego w półplasterki pomidora, ogórka, a także pokrojoną paprykę. Dodać oliwki.

Ser feta pokroić w kostkę (1,5-2 cm) i każdą kostkę maczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cząstki fety rumieniąc z każdej strony (patelnia powinna być mocno gorąca, aby ser szybko zarumienił się z każdej strony ale by nie zdążył się roztopić i wypłynąć). Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu  odkładając każdą kostkę na chwilę na ręcznik papierowy. Po tym czasie ułożyć ser na sałatce. Sałatkę polać dressingiem.

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę.

Sałatkę podawać z pieczywem lub grzankami. Najlepiej smakuje przygotowana i od razu podana tak, aby ser był jeszcze ciepły.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem Sałatka bardzo smaczna, bardzo zdrowa. Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem, z dodatkiem suszonych...

Zamknij