Sałatka z panierowanym serem feta
Sałatka z panierowanym serem feta
Tak mi posmakowała sałatka z serem camembert, który się ciągnął i rozpływał nie tylko w ustach, że postanowiłam nieco poszaleć i przyrządzić coś podobnego z serem feta, który tak bardzo uwielbiam. Wersja ta jest odmienna od tej, jaką przyrządza się na co dzień (np. grecka), bo ser feta jest zapanierowany i zapieczony.
Sałatka jest prosta w przygotowaniu, a zapewniam – goście będą zachwyceni chrupkością sera!
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście ulubionej sałaty (lodowa, rukola, endywia, roszponka…)
- pomidor
- ogórek
- papryka
- kilka oliwek
- kawałek cebuli czerwonej (opcjonalnie)
- 2-3 plastry sera feta
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
Warzywa dokładnie wymyć. Liście sałaty porwać na mniejsze części i ułożyć na talerzu, a na niej: pokrojonego w półplasterki pomidora, ogórka, a także pokrojoną paprykę. Dodać oliwki.
Ser feta pokroić w kostkę (1,5-2 cm) i każdą kostkę maczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cząstki fety rumieniąc z każdej strony (patelnia powinna być mocno gorąca, aby ser szybko zarumienił się z każdej strony ale by nie zdążył się roztopić i wypłynąć). Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu odkładając każdą kostkę na chwilę na ręcznik papierowy. Po tym czasie ułożyć ser na sałatce. Sałatkę polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę.
Sałatkę podawać z pieczywem lub grzankami. Najlepiej smakuje przygotowana i od razu podana tak, aby ser był jeszcze ciepły.
Smacznego!