Sałatka ze smażonym serem

sałatka z serem smażonymSałatka ze smażonym serem camembert i dressingiem

Po ostatnim pobycie w Pradze, ponownie zakochałam się w smażonym serze! Jest to przysmak, który można jeść o różnej porze dnia i z różnymi dodatkami. Czesi podają go z frytkami i sosem tzatziki bądź ze słodką żurawiną. Ja postanowiłam wzbogacić kolacyjną sałatkę o smażony ser. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak dobrego i zachwycającego efektu. Sałatka ze smażonym serem zrobiła furorę wśród moich najbliższych i już wiem, że będę ją często powielać.

Chrupiące liście sałaty, słodko-kwaśny dressing i ciepły, ciągnący się ser w chrupiącej panierce – niebo w gębie!!

Składniki na 2 porcje:sałatka z serem smażonym

  • 4 garście sałaty (rukola, roszponka, lodowa, rzymska, endywia, masłowa…)
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • kawałek papryki
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • ok. 170 g sera camembert (1 krążek)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej

Warzywa dokłądnie wymyć pod bieżącą wodą. Liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić na półksiężyce, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę pokroić w słupki. Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie.

Z sera delikatnie zeskrobać nożem białawą pleśń (dzięki temu panierka lepiej przylgnie do niego). Ser przekroić na pół, każdą połówkę na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół. Dzięki temu uzyskamy 8 sporych kawałków sera. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kawałek sera maczać dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej dociskając ją do sera.

Na gorącą patelnię wlać olej i na rozgrzany olej wkładać kawałki sera i smażyć z każdej strony do zarumienienia (olej powinien być gorący, a sera nie trzymać zbyt długo na patelni, aby nie wypłynął spod panierki). Każdy usmażony kawałek odkładać na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbawimy go nadmiaru oleju). Ser ułożyć na warzywach i całość polać dressingiem oraz posypać ziarnami słonecznika.

Składniki na dressing:sałatka ze smażonym serem camembert

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego lub balsamicznego)
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić go i potrząsać nim do uzyskania jednolitego sosu.

Sałatkę ze smażonym serem podawać od razu po przyrządzeniu. Można do niej podać grzanki lub świeże pieczywo.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese Sos boloński (bolognese) to ciepły sos mięsny, który pochodzi z północy Włoch (miasta Bolonia). Tradycyjnie kiedyś kroiło się...

Zamknij