Sałatka z serem cheddar

sałatka z serem cheddarSałatka z serem cheddar i grzankami

Bardzo szybka do przygotowania i dość sycąca sałatka z serem cheddar, z dodatkiem chrupiących grzanek. Do jej wykonania możecie użyć ulubionych rodzajów sałat. Ja postawiłam na dwie przeciwności: wyrazistą w smaku rukolę i delikatną roszponkę.

Składniki:sałatka z serem cheddar i grzankami

  • po jednej sporej garści rukoli i roszponki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • gruby plaster sera cheddar
  • kromka pieczywa tostowego

Sałatę wypłukać, odsączyć z wody, ułożyć na talerzu. Pomidorki wymyć i pokroić na ćwiartki, dodać do sałaty. Chleb tostowy zrumienić (albo w tosterze albo na suchej patelni) i pokroić na niewielkie grzanki. Ser cheddar pokroić w kostkę (nieco mniejszą niż grzanki). Chleb i ser dodać do sałatki, całość polać dressingiem (u mnie z nutą musztardy).

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • odrobina cukru

Wszystkie składniki połączyć ze sobą do uzyskania jednolitego dressingu. Dressingiem polać sałatkę, podawać od razu.

Jeśli macie więcej czasu, możecie się pobawić w panierowanie sera i jego podsmażenie, aby uzyskać efekt zbliżony do tego, jaki jest w sałatce ze smażonym serem. Ser cheddar świetnie nadaje się do wysokich temperatur, gdyż ładnie się topi. Poza tym ma bardzo wyrazisty i wyborny smak.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z cukinią i boczkiem w sosie z gorgonzolą
Risotto z cukinią i boczkiem

Risotto z cukinią i boczkiem w kremowym sosie z gorgonzoli Kolejne risotto, które stanie się moim ulubionym na liście moich...

Zamknij