Sałatka z figami, białym serem i awokado

 Sałatka z figami, białym serem i awokadoSałatka z figami, białym serem i awokado

Prosta, a niezwykle fantazyjna sałatka z figami, dodatkiem białego twarogu, zdrowego awokado i orzechów. Całość polana pysznym, szybkim dressingiem.

Zamiast orzechów włoskich można użyć orzeszków pinii. A zamiast białego sera – sera koziego lub mozzarellę.Sałatka z figami, białym serem, awokado

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garście rukoli
  • 3 świeże figi
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 100 g białego twarogu (lub koziego sera)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rukolę wypłukać, osuszyć, ułożyć na talerzach. Figi pokroić w ósemki, twaróg na mniejsze cząstki. Awokado pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty. Wszystkie składniki umieścić na talerzach z rukolą.

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę z figami.

Podawać od razu po przygotowaniu z np. grzankami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
barszcz czerwony z jabłkami
Barszcz czerwony z jabłkami

Barszcz czerwony z jabłkami Przepyszny, czysty barszcz czerwony z jabłkami. Świetny na Wigilię do uszek, do pierogów ruskich, równie wyborny...

Zamknij