Sałatka z figami, białym serem i awokado
Sałatka z figami, białym serem i awokado
Prosta, a niezwykle fantazyjna sałatka z figami, dodatkiem białego twarogu, zdrowego awokado i orzechów. Całość polana pysznym, szybkim dressingiem.
Zamiast orzechów włoskich można użyć orzeszków pinii. A zamiast białego sera – sera koziego lub mozzarellę.
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście rukoli
- 3 świeże figi
- 1/2 dojrzałego awokado
- 100 g białego twarogu (lub koziego sera)
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
Rukolę wypłukać, osuszyć, ułożyć na talerzach. Figi pokroić w ósemki, twaróg na mniejsze cząstki. Awokado pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty. Wszystkie składniki umieścić na talerzach z rukolą.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę z figami.
Podawać od razu po przygotowaniu z np. grzankami.
Smacznego!