Sałatka z awokado i truskawkami
Sałatka z awokado i truskawkami
Prosta i szybka sałatka, najlepsza w sezonie truskawkowym z polskimi, dobrymi, słodkimi truskawkami.
Sałatka z awokado i truskawkami ma świetnie spasowane składniki: słodkie truskawki, chrupiąca sałata, słona feta (zamiast fety można dodać ser kozi, również świetnie pasuje do tej sałatki) i delikatne awokado. Całość polana wyrazistym dressingiem… Pychotka!
Składniki:
- 4 garście ulubionej sałaty (u mnie rzymska, ale może być też lodowa, masłowa, a nawet szpinak)
- 1 dojrzałe awokado
- 10-15 sztuk świeżych, dojrzałych truskawek
- 2 plastry sera feta
Sałatę dokładnie wymyć, porwać i ułożyć na talerze. Pokruszyć na nią ser feta.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie.
Truskawki pozbawić szypułek, wymyć, pokroić na połówki lub ćwiartki i dodać do sałatki.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Można je zamknąć w małym słoiczku, zakręcić i potrząsać słoikiem, aby całość nabrała jednolitej konsystencji.
Dressingiem polać sałatkę z awokado i truskawkami. Podawać od razu. Jeśli nie chcecie podawać sałatki natychmiast, należy awokado skropić sokiem z cytryny. W przeciwnym razie awokado ściemnieje.
Smacznego!