Sałatka ze szpinakiem i burakami
Sałatka ze szpinakiem i burakami
Kolejna porcja zdrowia na blogu – sałatka ze szpinakiem i burakami z dodatkiem pysznego awokado. Całość polana smacznym dressingiem. Tego nie da się nie lubić 😉
Do szpinaku możecie dodać jeszcze 1-2 rodzaje ulubionych liści salaty (np. delikatną roszponkę).
Składniki na 2 porcje:
- 5-6 garści świeżego szpinaku
- 2 buraki średniej wielkości (u mnie 4 malutkie sztuki)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka soku z cytryny.
Buraki upiec w piekarniku (owinięte w folię aluminiową pieczemy do godziny w temperaturze ok. 180-200oC; szczegółowy opis podany w przepisie na krem z buraków pieczonych).
Szpinak dokładnie wymyć i osuszyć.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
Sezam podprażyć na suchej patelni przez kilka chwil, do lekkiego zbrązowienia.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej umieścić w niewielkim słoiczku i dokładnie wstrząsnąć).
Szpinak umieścić w misce, polać połową dressingu i wymieszać go z nim. Przełożyć na talerze. Na szpinak ułożyć pokrojone w kostkę awokado oraz buraczki. Całość posypać ziarnami i polać pozostałą częścią dressingu.
Smacznego!