Sałatka ze szpinakiem i burakami

Sałatka ze szpinakiem i burakamiSałatka ze szpinakiem i burakami

Kolejna porcja zdrowia na blogu – sałatka ze szpinakiem i burakami z dodatkiem pysznego awokado. Całość polana smacznym dressingiem. Tego nie da się nie lubić 😉

Do szpinaku możecie dodać jeszcze 1-2 rodzaje ulubionych liści salaty (np. delikatną roszponkę).

Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 garści świeżego szpinaku
  • 2 buraki średniej wielkości (u mnie 4 malutkie sztuki)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Buraki upiec w piekarniku (owinięte w folię aluminiową pieczemy do godziny w temperaturze ok. 180-200oC; szczegółowy opis podany w przepisie na krem z buraków pieczonych).

Szpinak dokładnie wymyć i osuszyć.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

Sezam podprażyć na suchej patelni przez kilka chwil, do lekkiego zbrązowienia.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej umieścić w niewielkim słoiczku i dokładnie wstrząsnąć).

Szpinak umieścić w misce, polać połową dressingu i wymieszać go z nim. Przełożyć na talerze. Na szpinak ułożyć pokrojone w kostkę awokado oraz buraczki. Całość posypać ziarnami i polać pozostałą częścią dressingu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
buraczkowa zupa
Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa W weekend dostałam od znajomych świeżo zerwane, pachnące warzywa z ogródka. Były to m.in. buraczki i marchewka. Długo...

Zamknij