Sałatka z pieczoną dynią i burakami
Sałatka z pieczoną dynią i burakami
Świetne połączenie smaków. Sałatka z pieczoną dynią i burakami, z dodatkiem słonej fety i chrupiących pestek słonecznika to samo zdrowie. Poza tym jest tak pyszna, że proponuje od razu zrobić z podwójnej porcji składników 🙂
Ja z reguły piekę od razu większą ilość dyni i wykorzystuję ją w ciągu następnych dni do wielu dań (makaronów, risotto, sałatek, a co zostanie – puree z dyni).
Składniki na 2 porcje:
- 4 garście ulubionej sałaty (u mnie rukola i masłowa)
- kawałek dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)
- 2 małe buraczki
- kilka listków natki pietruszki
- 2 plastry dobrego sera feta (lub sera koziego)
- 3 łyżki pestek słonecznika
Dynię w plastrach (ze skórą) upiec w piekarniku: ok. 20 minut w ok. 200oC. Można ją lekko naoliwić i delikatnie posolić. Można do niej dodać również ulubione zioła.
Buraki również upiec (ok. 40 minut w ok. 200oC owinięte w folie aluminiową, ale jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki – krócej).
Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Dodać do niej pokrojoną w kostkę dynię oraz buraki, a także pokruszony ser feta i natkę pietruszki.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, posypać nim sałatkę.
Całość polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu.
Smacznego!