Sałatka z pieczoną dynią i burakami

Sałatka z pieczoną dynią i burakamiSałatka z pieczoną dynią i burakami

Świetne połączenie smaków. Sałatka z pieczoną dynią i burakami, z dodatkiem słonej fety i chrupiących pestek słonecznika to samo zdrowie. Poza tym jest tak pyszna, że proponuje od razu zrobić z podwójnej porcji składników 🙂

Ja z reguły piekę od razu większą ilość dyni i wykorzystuję ją w ciągu następnych dni do wielu dań (makaronów, risotto, sałatek, a co zostanie – puree z dyni).

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garście ulubionej sałaty (u mnie rukola i masłowa)
  • kawałek dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)
  • 2 małe buraczki
  • kilka listków natki pietruszki
  • 2 plastry dobrego sera feta (lub sera koziego)
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Dynię w plastrach (ze skórą) upiec w piekarniku: ok. 20 minut w ok. 200oC. Można ją lekko naoliwić i delikatnie posolić. Można do niej dodać również ulubione zioła.

Buraki również upiec (ok. 40 minut w ok. 200oC owinięte w folie aluminiową, ale jeśli pokroimy je na mniejsze kawałki – krócej).

Sałatę dokładnie umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzach. Dodać do niej pokrojoną w kostkę dynię oraz buraki, a także pokruszony ser feta i natkę pietruszki.

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, posypać nim sałatkę.

Całość polać dressingiem.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • szczypta soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Dressingiem polać sałatkę. Podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron smażony z piersią kaczki
Makaron smażony z piersią kaczki

Makaron smażony z piersią kaczki, brokułami, selerem naciowym i sezamem Danie jakże inne, niż te, jakie jemy na co dzień....

Zamknij