Sałatka z burakami i mozzarellą

Sałatka z buraków i mozzarelliSałatka z burakami i mozzarellą

Lato się skończyło, a wraz z nim świeże, pachnące warzywa, z jakimi można było robić letnie sałatki… Ale na talerzu nadal może być smacznie, zdrowo i kolorowo! Sałatka z burakami i mozzarellą to jedna z jesiennych propozycji, do jakiej namawiać chyba nie trzeba 😉

Jak zwykle proponuję upiec od razu więcej buraków i mieć ich zapas w lodówce na kilka kolejnych dni, wykorzystując je do kolejnych przepisów z ich wykorzystaniem.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garście ulubionej sałaty (u mnie wyrazista rukola)
  • 2 małe buraczki
  • 1 kulka mozzarelli lub opakowanie mini kulek mozzarelli
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego

Buraki (bez obierania, jedynie wyszorowane) upiec w piekarniku: każdy osobno owinięty w folię aluminiową, w temperaturze ok. 200oC, do godziny (czas uzależniony jest od wielkości buraków, najlepiej sprawdzić ich miękkość wbijając w nie nóż, powinny być nadal lekko twardawe). Buraki ostudzić, obrać i pokroić w półplasterki.

Sałatkę wymyć, osuszyć i ułożyć na talerzach. Dodać do niej pokrojone buraki i pokrojoną mozzarellę. Całość posypać ziarnami sezamu i siemienia lnianego i polać dressingiem.

Sałatka z burakami i mozzarelląSkładniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu winnego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Składniki dressingu wymieszać ze sobą (opcjonalnie można dodać nieco soli i pieprzu), polać nim sałatkę, podawać od razu.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Cukinia z kaszą jaglaną
Cukinia z kaszą jaglaną

Cukinia z kaszą jaglaną Po zeszłorocznej fascynacji cukinią z mięsem mielonym, którą robiłam dość często, bo tak zachwyciła smakiem mojego...

Zamknij