Sałatka z gruszką grillowaną
Sałatka z gruszką grillowaną, orzechami, serem
Pyszna, chrupiąca i lekka sałatka z gruszką na przekąskę na wiosenne i letnie dni. Połączenie słodkiej gruszki, wyrazistego sera i orzechów jest nieziemskie! Do tego fantastyczny dressing i aż chce się prosić o dokładkę…
Gruszki to owoce, jedne z nielicznych, zawierające jod, który korzystnie wpływa na tarczycę. Ponadto są wspaniałe przy przeziębieniach, bólach głowy, zaparciach; pozytywnie wpływają na pracę mózgu.
Składniki:
- kilka liści sałaty lodowej
- 1 spora gruszka
- 60 g sera (np. pleśniowy, mozzarella)
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Liście sałaty wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Gruszkę obrać, pokroić na plasterki. Zgrillować na patelni z dodatkiem miodu (posmarować miodem wierzch) z każdej strony po kilka minut i dodać do sałaty. Można dodać też surową gruszkę, jeśli ktoś woli bardziej chrupiącą. Ser pokroić na kawałeczki, ułożyć na talerzu z sałatą. Orzechy uprażyć na suchej patelni (może być na tej samej, co gruszki), z grubsza posiekać, dodać do sałaty.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu płynnego
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać dressingiem sałatkę. Podawać od razu.
Smacznego!