Od kuchni

Od kuchni, czyli kilka słów o mnie…

 

Edyta Andrzejczuk

Nazywam się Edyta Andrzejczuk, urodziłam się 29 lutego roku przestępnego pod znakiem ryby. Od dziecka uwielbiałam jeść, a odkąd na plastyce w szkole podstawowej gotowaliśmy – polubiłam ten przedmiot najbardziej. Mama i babcia nauczyły mnie przyrządzania wielu polskich, regionalnych potraw, a wyjście poza polską kuchnię nastąpiło jakieś 5 lat temu, gdy zamieszkałam z dala (bo aż 2 km!) od rodzinnego domu z moim obecnym mężem. Od tamtej pory zostałam jego „kucharką”, której – jak dziś mówi – nie zamieni na żadną inną. Z czasem gotowanie dla dwóch osób stało się niewystarczalne, stąd pomysł na dzielenie się moimi przepisami i moimi dokonaniami kulinarnymi w sieci.

Niebawem rozpoczynam szkołę kucharską I i II stopnia, co – mam nadzieję – podszkoli mnie mocno w mojej pasji i robieniu tego, co kocham.
Moje motto życiowe brzmi: „Jedz, módl się, kochaj” („Eat, pray, love”), choć sam film z Julią Roberts nie zrobił na mnie zbyt wielkiego wrażenia…
Uwielbiam odkrywać nowe smaki z różnych zakątków świata, a także próbować regionalnych, krajowych dań. Po podróży do serca Włoch rozkochałam się w ich pizzy i makaronach (oraz winie!), natomiast będąc w Czechach nigdy nie powstrzymam się przed zjedzeniem smażonego sera lub gulaszu z knedlikiem (popijając oczywiście czeskim piwem!). Ostatnio w Londynie natomiast nie mogłam przejść obojętnie obok najlepszej w mieście knajpki serwującej Fisch & Chips, czyli rybę w cieście smażoną w głębokim oleju i grubo krojone frytki.

Nie mam preferencji co do smaków, dla mnie najważniejsze jest to, aby danie, które przygotuję, było zdrowe i składało się z jak najwyższej jakości składników. Uważam, że nie ma dobrego dania bez dobrych składników, są one podstawą dobrej kuchni!

Dlaczego Zmiksowana.pl?

Przede wszystkim nazwa jest odzwierciedleniem mojej osoby na co dzień 🙂 Jest mi bliska z uwagi na cechy mojego charakteru. Ostateczną nazwę jednak wybraliście Wy głosując w mojej ankiecie. Nazwa zebrała niemal 60% Waszych głosów, więc przekonaliście mnie do tego, iż jest trafna, za co bardzo dziękuję.
Zapraszam Was do próbowania moich przepisów i dzielenia się wrażeniami w komentarzach. Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na dania, chętnie je spróbuję i wykorzystam na swoim blogu.

Edyta
Zmiksowana.pl