Tips & Tricks

Paprika powerTips & Tricks, czyli kilka porad i wskazówek ułatwiających życie w kuchni

 

1. Jajka – jak można zapobiec pękaniu podczas gotowania?

Jajka nie będą pękały podczas gotowania, jeśli wyjmie się je z lodówki na kilka minut przed gotowaniem tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową (lub oblać je wcześniej ciepłą wodą). Wystarczy dodać odrobinę octu i soli do wody, w której gotuje się jajka. Ich zawartość na pewno nie wypłynie, a dzięki soli jajko lepiej się obierze.

2. Które jajko jest ugotowane?

Prosty sposób, aby to sprawdzić: wystarczy zakręcić jajko wokół własnej osi. Ugotowane – wiruje dość szybko, surowe – będzie się kołysało i obracało wolniej.

3. Jajka – jak długo gotować w wodzie?

Jaja na miękko: 3-4 minuty, zależnie od wielkości. Białko jest wówczas ścięte, a żółtko – płynne.
Jaja na półtwardo: 5-6 minut, zależnie od wielkości. Białko jest ścięte, a żółtko kremowe.
Jaja na twardo: 10-12 minut, zależnie od wielkości. Białko jest równie twarde i ścięte jak żółtko.

4. Ziemniaki – sposób, aby nie kiełkowały za szybko

Ziemniaki nie puszczą pędów za szybko, jeśli do pojemnika (lub worka) z nimi wsadzi się jabłko. Ziemniaki dłużej zachowają wtedy świeżość.

5. Pieczarki ciemnieją?

Po pokrojeniu należy skropić je sokiem z cytryny, a zachowają swój naturalny kolor. To samo dotyczy jabłek, banana, selera.

6. Ziemniaki się rozpadają podczas gotowania?

Wystarczy do gotującej wody dodać kilka kropel soku z cytryny lub octu.

7. Cebula – czy musimy przy niej płakać?

Nie, wystarczy przed krojeniem włożyć ją do zamrażalnika na kilka minut. Można też ją zanurzyć w lodowatej wodzie. Chyba, że ktoś woli używać do tego gogli – śmiało 😉

8. Przesolona zupa?

Jeśli zdarzy się przesolić zupę, trzeba wrzucić do niej na kilka minut surowego obranego ziemniaka. Wchłonie on nadmiar soli.

9. Jak dobrze ubić śmietankę?

Śmietanka dobrze się ubije, jeśli wcześniej zostanie bardzo mocno schłodzona, a podczas ubijania doda się szczyptę soli. Pamiętać także należy o schłodzeniu miski i trzepaczki. Nie wolno ustawiać miksera na najwyższe obroty, bo zamiast piany zrobi się masełko. Najpierw trzeba rozpocząć od ubijania na najniższych obrotach.

10. Suche ciasto drożdżowe lub biszkopt?

Podczas pieczenia ciasta drożdżowego (lub biszkoptu) warto wstawić do piekarnika blaszaną miskę z wodą. W ten sposób ciasto nie będzie zbyt suche.

11. Ciemny nalot na szklankach?

Filiżanki i szklanki z ciemnym nalotem od kawy lub herbaty najlepiej jest czyścić solą.

12. Ciasto przykleja się do wałka?

Wystarczy przykryć je papierem do pieczenia (lub folią spożywczą) i dopiero wałkować.

13. Buraki – jak je ugotować?

Każdy burak zawijamy osobno w folię aluminiową, wtedy buraki nie stracą ładnego koloru i aromatu. Buraki, zamiast tradycyjnego gotowania, można piec w piekarniku (ok. 1,5 h, temp. ok. 180oC).

14. Sałata – aby nie więdła przed podaniem.

Dressing do niej dodajemy na krótko przed podaniem. W innym wypadku kwasy zawarte w dressingu rozmiękczą sałatę.

15. Aby przywrócić świeżość sałacie…

Wystarczy zanurzyć ją w zimnej wodzie z dodatkiem cukru. Można użyć drugiego sposobu – zanurzając ją w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Oba sposoby działają na lekko powiędłą sałatę.

16. Zapach jedzenia na dłoniach.

Można się go pozbyć smarując dłonie sokiem z cytryny. Cytryna usuwa niemiłe zapachy.

17. Pleśń w dżemie.

Aby zapobiec  powstaniu pleśni, należy nalać na dżem odrobinę czystego alkoholu przed zamknięciem słoika.

18. Aby cytryna była bardziej soczysta.

Wystarczy przetoczyć ją po stole dociskając dość mocno ręką. Jeśli trudno ją wycisnąć (jest twarda) lub pokroić, należy włożyć ją na kilka minut do gorącej wody.

19. Klejące ciasto drożdżowe?

Aby ciasto nie kleiło się do rąk, należy dłonie posmarować oliwą. Wtedy wyrabianie nie będzie problemem.

20. Sztywna piana z białek?

Wystarczy do białek dodać szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryny i ubijać ją w chłodnym miejscu (np. przy otwartym oknie). Ubije się wtedy szybciej. Jeśli do białka dostanie się choć odrobina żółtka, nie ubije się ono. Trzeba najpierw pozbyć się żółtka np. za pomocą chusteczki higienicznej.

21. Czerstwe pieczywo.

Jest kilka sposobów na wykorzystanie go. Można pokrojone kawałki np. bagietki natrzeć ząbkiem czosnku, dodać zioła i plaster mozzarelli i zapiec w piekarniku na pyszne grzanki.
Można też obtoczyć kromki bagietki lub rogala z rozkłóconym jajkiem z mlekiem i cukrem waniliowym (opcjonalnie cynamonem) i smażyć na odrobinie masła do zrumienienia. Podawać np. z konfiturą.
Można też odświeżyć pieczywo podgrzewając je w garnku pod przykrywką na parze.

22. Aby biszkopt był prosty.

Po upieczeniu należy wyjąć go z piekarnika i z ok. 50 cm zrzucić poziomo na podłogę. Biszkopt utrzyma wtedy swoją pierwotną wysokość i kształt.

23. Jak idealnie przekroić biszkopt?

Należy zrobić  delikatne nacięcie nożem wokół całego biszkoptu. Następnie dość długą nitkę trzeba włożyć w szczelinę. Trzymając ją obiema rękoma powoli pociągać i skrzyżować nitkę.

24. Robaki w mące, kaszy?

Nie zalęgną się, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujemy, damy kilka liści laurowych.

25. Sypki ryż?

Przed gotowaniem obsmaż go (w garnku) na małej ilości oleju. Dopiero później dodaj wody.

26. Obieranie migdałów, orzechów.

Zadanie o wiele łatwiejsze, gdy wcześniej zalejemy je gorącą wodą na kilkanaście minut.

27. Aby bąbelki z szampana nie uciekły…

Wystarczy włożyć do otwartej butelki srebrną łyżeczkę trzymadełkiem do dołu. Nie ma wtedy konieczności wypijania całej butelki na raz.

28. Ładna, rumiana skórka pieczeni?

Wystarczy podlać ją kilka razy piwem bądź na ok. 10 minut przed końcem pieczenia posmarować skórkę miodem.

29. Nie ma pod ręką lejka?

Zastąpi go woreczek śniadaniowy, w którym odcina się róg. Woreczek można wtedy napełnić i wyciskać przez dziurkę.

30. Kawałki korka w winie.

Zdarza się, że przy otwieraniu butelki z winem wpadną kawałki korka do środka. Aby nie wlewać ich do kieliszka, należy przelewać wino przez filtr do kawy, dzięki temu okruchy tam się zatrzymają.

31. Przypalone jedzenie w garnku/naczyniu?

Wystarczy na dno wsypać sól i lekko zwilżyć, odczekać ok. 15 minut. Następnie umyć garnek normalnie.

32. Jak usunąć skórkę z pomidora?

Wystarczy naciąć na krzyż pomidora przy szypułce, zalać go wrzątkiem na kilka minut, następnie przełożyć do zimnej wody. Skórka zacznie sama odchodzić.

33. Zardzewiałe noże?

Prosty trik – smarujemy je rozkrojoną cebulą; ocieramy zardzewiałe miejsca o cebulę, następnie myjemy nóż.

34. Jak mrozić pierogi, by się nie skleiły?

Należy rozłożyć pierogi na blaszce podsypując lekko mąką tak, by się nie stykały i włożyć do zamrażalnika na ok. pół godz. Po tym czasie można śmiało pakować je razem w woreczki.

35. Ładne wiórki z czekolady.

Wystarczy do tego zwykła obieraczka do warzyw. Dzięki niej zrobić można zgrabne wiórki czekoladowe.

36. Zabarwione dłonie od obierania warzyw?

Często np. po burakach mamy brudne dłonie. Wystarczy przetrzeć je plastrem cytryny, by usunąć nadmiar koloru.

37. Robaczki w kalafiorze?

Wystarczy kalafior podzielić na różyczki i namoczyć na 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu.