Sałatka z awokado i buraków

Sałatka z awokado i burakówSałatka z awokado i buraków

Kolejny pomysł na wykorzystanie buraków i awokado – sałatka z awokado i buraków.

Buraki to warzywo, które uwielbiam. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne i pasujące zarówno do zup, jak i do sałatek. Zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Awokado natomiast to bomba witaminowa, jednak dość kaloryczna bomba 😉 Jego plusy natomiast przewyższają nad kaloriami, więc nie ma się co zastanawiać i trzeba je jeść!

Sałatkę z awokado i buraków należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, a bynajmniej owoc awokado dopiero wtedy obieramy i dodajemy do sałatki, aby nie ściemniało.

Składniki:Sałatka z buraków i awokado

  • 2 garście rukoli
  • 2 garście innej ulubionej sałaty (roszponka, lodowa, rzymska)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 nieduże buraki
  • garść pestek dyni (lub orzeszków pinii)
  • plaster sera feta (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Buraki upiec. Każdy owinąć folią aluminiową (bez obierania) i piec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC przez ok. 1 godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Pokroić je w kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało).

Sałatę wymyć i osączyć z wody, ułożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w kostkę buraki i awokado, pokruszony ser feta, pestki dyni. Całość skropić dressingiem.

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • sól

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą połączyć. Dressingiem polać sałatkę z awokado i buraków. Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese Sos boloński (bolognese) to ciepły sos mięsny, który pochodzi z północy Włoch (miasta Bolonia). Tradycyjnie kiedyś kroiło się...

Zamknij