Kopytka dyniowe
Kopytka dyniowe
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski! Kopytka to jedne z moich ulubionych dań! Kopytka dyniowe to mój faworyt na tegoroczną jesień! Jeśli wcześniej przygotujecie puree z dyni, dzień wcześniej ugotujecie ziemniaki, przygotowanie kopytek dyniowych zajmie zdecydowanie mniej czasu i pracy 🙂
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g dyni
- ok. 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- ok. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok. 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta soli
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i utłuc (lub przecisnąć przez praskę).
Z dyni zrobić puree. Nie może być ono zbyt wodniste, więc na patelni odparować ewentualny nadmiar wody.
Ziemniaki połączyć z dynią, dodać jajko, mąki i przyprawy. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto może być „lejące się”, jednakże im mniej dodamy mąki, tym kopytka dyniowe będą bardziej delikatne i lepsze w smaku.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto podzielić na mniejsze części, z każdej robić wałeczek i ostrym nożem odkrajać kawałki (praca tutaj musi być dość sprawna i szybka, bo ciasto nie może za długo leżeć, gdyż będzie mokre i ciężko będzie lepić kopytka).
W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Na gotującą się wodę wrzucać partiami kopytka dyniowe. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, po maksymalnie minucie wyjmować je z wody łyżką cedzakową na talerz.
Kopytka dyniowe podawać można z ulubionym sosem, np. mięsnym lub z roztopionym na patelni masełkiem i bułką tartą.
Ja tym razem zrobiłam masełko tymiankowe.
Składniki:
- 50 g masła
- kilka gałązek świeżego tymianku (można też użyć szałwii lub rozmarynu)
- szczypta soli
Na patelni roztopić masło, zebrać powstałą pianę, aby masło było klarowne. Wrzucić na gorące listki tymianku i smażyć chwilę, aż będą chrupiące. Dodać szczyptę soli.
Masełkiem polać kopytka dyniowe.
Smacznego!