Kluski śląskie

kluski śląskie z sosemTradycyjne kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjne danie Dolnego i Górnego Śląska. Składają się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Są to lekko klejące kluski, całkiem inne niż kopytka. Formuje się je w kulki, lekko spłaszcza i po środku każdej robi dziurkę palcem. Obowiązkowym dodatkiem do klusek śląskich jest sos, który po polaniu klusek świetnie wpływa we wgłębienia i dzięki temu kluski śląskie są tak smaczne i rewelacyjne.

U nas w domu kluski te nazywamy kluskami z dziurką 🙂

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1 szklanka mąki ziemniaczanej

Ilość mąki ziemniaczanej uzależniona jest od ilości ziemniaków. Na 4 porcje ziemniaków, dajemy 1 porcję mąki.

Ziemniaki obrać, wymyć i ugotować na miękko z dodatkiem soli. Dokładnie je pognieść (tłuczkiem) lub przecisnąć przez praskę i wystudzić (można to zrobić dzień wcześniej). Wystudzone i pogniecione ziemniaki włożyć do miski, lekko je w niej ugnieść i podzielić na 4 równe części. Jedną z tych części wyjąć z miski i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tym samym uzyskamy stosunek 4:1 ziemniaków do mąki). Wyjęte ziemniaki włożyć z powrotem do miski. Składniki dokładnie zagnieść dłońmi tak, aby ciasto się połączyło. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Kulki lekko spłaszczać robiąc po środku każdej z nich palcem wgłębienie.

kluski śląskie   kluski z dziurką

W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją posolić. Na wrzącą wodę wrzucać kluski śląskie i gotować je do kilku minut po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.

Kluski śląskie podawać z sosem, gulaszem, polewając je nim.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Granola domowa
Granola

Granola, czyli chrupiące musli Jest to mieszanka płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu, zapieczona do chrupkości. Granolę możemy jeść...

Zamknij