Pierogi z dynią i parmezanem

Pierogi z parmezanem i dyniąPierogi z dynią i parmezanem

Wspaniałe, delikatne, aksamitne wnętrze; cieniutkie, miękkie ciasto… Pierogi z dynią i parmezanem to strzał w dziesiątkę. Dodatek masełka rozmarynowego to wisienka na torcie dla tego iście wspaniałego dania. Zamiennie można zrobić masełko tymiankowe.

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 40 sztuk pierogów z dynią i parmezanem.Pierogi z dynią i parmezanem

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do dużej miski. W gorącej wodzie roztopić masło i sól. Mieszankę wlewać do mąki mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto się połączy, zacząć wyrabiać je dłońmi przez kilka minut. Powinno być elastyczne, jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Składniki na farsz:Dynia i parmezan

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3/4 szklanki startego sera parmezan
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Puree z dyni wymieszać z parmezanem, bułką tartą (dać mniej, jeśli puree z dyni nie jest zbyt wodniste) i przyprawami.

Ciasto pierogowe podzielić na 3 części. Po kolei wałkować je bardzo cienko na placki, z których wykrajać następnie szklanką kółka. Na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę farsz i dokładnie zlepiać brzegi pieroga.

Pierogi z parmezanem, dynią   Pierogi z dynią, parmezanem

Pierogi z dynią i parmezanem układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką (aby nie obeschły do czasu ich gotowania).

W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi. Gotować je ok. 2-3 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Składniki na masełko rozmarynowe:

  • 30 g masła
  • 2 gałązki rozmarynuMasełko rozmarynowe

Masło roztopić na patelni i wrzucić oderwane od gałązki kawałki rozmarynu. Chwilę smażyć, aż rozmaryn stanie się lekko chrupiący.

Pierogi z dynią i parmezanem polać masełkiem rozmarynowym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika Frytki jadł chyba każdy z nas. Niewielu jednak zdaje siebie pewnie sprawę, co się kryje we frytkach...

Zamknij