Sernik dyniowy z lukrem pomarańczowym

Sernik dyniowy z cynamonemSernik dyniowy z lukrem pomarańczowym

Skoro sezon na dynię w pełni, nie może go zabraknąć przy wypiekach 🙂 Jest to kolejna propozycja z wykorzystaniem puree z dyni i kolejny sernik dyniowy. Tym razem zrobiony bez dodatku cukru, ale z mlekiem skondensowanym, a także bez spodu. Idealnym uwieńczeniem jest pomarańczowy lukier, który świetnie pasuje do klimatu dyni i cynamonu.

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego (lub zmielonego twarogu)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1,5 szklanki puree z dyni pieczonej
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce zmiksować ze sobą twaróg, puree z dyni, mąkę, cynamon, cukier wanilinowy. Miksować krótko, jedynie do połączenia się składników. Dodać jajka, po każdym krótko zmiksować masę serową. Na koniec wlać mleko skondensowane oraz śmietankę kremówkę i zmiksować – również krótko, jedynie do połączenia się wszystkich składników. Nie miksować długo, aby nie napowietrzyć masy, gdyż później podczas pieczenia sernik urośnie, a następnie popęka i opadnie.

Masę serową wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja o średnicy 26 cm). Jeśli lubicie serniki ze spodami, można zrobić spód jak przy serniku dyniowym (można pominąć płatki owsiane).

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 140oC (góra-dół), po czym zmniejszyć od razu temperaturę do 120oC i piec ok. 1,5 godziny, aż masa będzie ścięta z wierzchu.

Sernik wystudzić, po czym schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.Sernik dyniowy z lukrem pomarańczowym

Składniki na lukier pomarańczowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Do cukru pudru dodać sok z pomarańczy i całość rozetrzeć grzbietem łyżeczki na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gesty-dodać więcej soku, jeśli za rzadki-więcej cukru. Po wymieszaniu dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.

Lukrem polać sernik dyniowy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
chłodnik z botwinki
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski - idealny na lato! Chłodnik to zupa podawana na zimno. Może być sporządzona na bazie świeżych warzyw lub...

Zamknij