Makowiec pomarańczowy

Makowiec pomarańczowyMakowiec pomarańczowy

Szybki do przygotowania, więc można go przygotować nawet i w Wigilię Bożego Narodzenia, bardzo smaczny makowiec pomarańczowy. Ciasto nie jest suche, a jego smak jest taki sam przez kolejnych kilka dni.

Suchy, zmielony mak jest dostępny w sklepach, więc śmiało można użyć gotowego.

Składniki:Makowiec z pomarańczą

  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 150 g mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)
  • 80 g masła
  • 150 g maku (suchego, zmielonego)
  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 100 g rodzynków
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej (część odłożyć do dekoracji)
  • 70 g orzechów włoskich posiekanych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać w proszkiem do pieczenia oraz makiem.

Jajka ubić mikserem, dodając stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż masa będzie jasna i nie będzie czuć drobinek cukru. Stopniowo wlewać roztopione masło, cały czas miksując.

Do masy dodać mąkę z makiem, jogurt, sok i skórkę z pomarańczy i wszystko delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wsypać bakalie, wymieszać.

Makowiec pomarańczowy przelać do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej (spód) papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165oC (góra-dół) i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Makowiec pomarańczowySkładniki na lukier pomarańczowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wrzącej wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą, grzbietem łyżeczki rozetrzeć ewentualne grudki. Jeśli lukier będzie za rzadki – dodać więcej cukru. Jeśli za gęsty – soku.

Lukrem polać przestudzonego makowca. Ozdobić skórką pomarańczową lub orzechami włoskimi.

Smacznego!

Przepisy wybrane dla Ciebie:

Przeczytaj inne:
tort kawowy
Ciasto kawowe

Ciasto kawowe (tort kawowy) Ciasto kawowe jest lekkie i przyjemnie w jedzeniu. Spód to tradycyjny biszkopt, a bazą mas jest...

Zamknij