Piernik

piernikSzybki piernik

Do Świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej… Podejrzewam, że nie każdy z Was zdążył w tym pośpiechu przygotować prawdziwy, kilka tygodni dojrzewający piernik. Mam dla Was świetną alternatywę – szybki piernik!

Pracy przy nim właściwie niewiele, a smak jest tak wspaniały, że może się równać z tradycyjnym piernikiem.

Składniki:szybki piernik

  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 230 g cukru brązowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kawy zbożowej

Masło rozpuścić na niewielkim ogniu w sporym garnku. Do masła dodać miód oraz cukier, a także powidła, wszystko wymieszać, aby cukier się nieco roztopił. Dodać również: cynamon, przyprawę do piernika oraz kakao i wszystko dokładnie wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach).

Garnek zdjąć z palnika i po chwili dodać do środka sodę, kawę, mleko oraz jajka – całość krótko zmiksować (lub wymieszać). Na koniec dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki.

Całą masę na piernik przelać do foremki keksówki (wymiary to ok. 12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. mąką żytnią.

Piernik wstawić do nagrzanego do 175oC (opcja piekarnika: góra-dół) piekarnika i piec go ok. 45-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Piernik całkowicie wystudzić, po czym przełożyć go powidłami.Piernik

Ponadto:

  • ok. 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół i pomiędzy dwie warstwy nałożyć powidła śliwkowe. Jeśli powidła śliwkowe są rzadkie, można do nich dodać ok. 2 łyżek rozpuszczonej w niewielkiej ilości galaretki lub żelatyny. Jeśli piernik będzie wysoki, można przekroić go w dwóch miejscach.

Składniki na polewę:

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej – jak wolicie)
  • 1 łyżka kawy zbożowej

Śmietankę kremówkę zagotować, wsypać do niej kawę, wymieszać. Dodać połamaną w kostki czekoladę, rozpuścić ją. Polewę wystudzić i wystudzoną polać piernik.

Piernik najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z figami, białym serem i awokado
Sałatka z figami, białym serem i awokado

Sałatka z figami, białym serem i awokado Prosta, a niezwykle fantazyjna sałatka z figami, dodatkiem białego twarogu, zdrowego awokado i...

Zamknij