Szybki makowiec

Szybki makowiec z gotowej masy makowejSzybki makowiec

Okres przedświąteczny z reguły jest zabiegany, nie ma na nic czasu… Żyjemy w biegu i coraz szybciej gotujemy. O ile jeszcze gotujemy! Bo wiele osób kupuje na Święta gotowce, czego jestem absolutnym przeciwnikiem! Szybki makowiec to alternatywa do tradycyjnego makowca właśnie dla tych zabieganych lub tych, którzy stronią od gotowania 🙂Szybki makowiec

Wykonanie szybkiego makowca jest banalnie proste! Zajmie Wam dosłownie kilka minut (nie licząc czasu pieczenia).

Oczywiście można go wykonać z domowej masy makowej, jednak tu stracimy wiele czasu 😉 Ostatnio wypróbowałam dobrej jakości kupną gotową masę makową i miło się zaskoczyłam, gdyż jej smak nie był taki zły 😉

Składniki:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 120 g migdałow
  • 6 jajek
  • bakalie (po ok. 50 g): suszona żurawina, rodzynki, orzechy włoskie posiekane niezbyt drobno, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa, suszone morele – możecie dać wszystkie lub wybrane
  • 100 ml śmietanki kremówki (lub jogurtu naturalnego)

Migdały zmielić na proszek (mogą być wyczuwalne drobinki migdałów). Dodać je do masy makowej i wszystko krótko zmiksować. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym krotko miksować całość. Dodać śmietankę kremówkę, zmiksować. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać.

Gotową masę na szybki sernik przelać do formy o średnicy 22 cm wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (góra-dół) i piec ok. 45-50 minut (aż wierzch będzie ścięty).

Makowiec z gotowej masy makowejSzybki makowiec wystawić i studzić bez przykrycia (najlepiej całą noc).

Wierzch makowca oprószyć cukrem pudrem lub zrobić do niego polewę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką (100 g czekolady + kilka łyżek śmietanki kremówki).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto ze szparagami i cukinią
Pęczotto z cukinią i szparagami

Pęczotto z cukinią i szparagami Zdrowie! Zdrowie! I jeszcze raz - Zdrowie! Pęczotto z cukinią i szparagami to samo zdrowie....

Zamknij