Ciasto francuskie z kurczakiem
Ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i papryką
Świetne danie na przyjęcia domowe większe lub mniejsze. Sakiewki z ciasta francuskiego mogą też być pomysłem na obiad (jak u mnie). Ciasto francuskie jest wdzięcznym produktem, a farsz, który włożymy do środka zależy jedynie od naszej wyobraźni. Ja tym razem zrobiłam ciasto francuskie z kurczakiem, pieczarkami i papryką, z odrobiną sera i ziół. Podobne składniki jak do kurczaka w cieście francuskim, ale całkiem inaczej wygląda i smakuje 🙂
Użyłam jednego płata gotowego ciasta francuskiego, z którego wyszło 6 sakiewek.
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek (ok. 10 średnich sztuk)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- garść startego sera (żółty lub starty ser mozzarella)
- 2 łyżki sosu sojowego
- ulubione zioła (u mnie świeża bazylia)
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w kostkę (o boku ok 1,5-2 cm) i zamarynować go w sosie sojowym ze szczyptą soli i pieprzu.
Pieczarki obrać, wymyć, pokroić w plasterki lub kosteczkę. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić na niego cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku i po chwili pokrojone pieczarki. Całość smażyć do momentu, aż z pieczarek odparuje nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i na tej samej podsmażyć kawałki kurczaka (nie za długo, aby kurczak nie był suchy).
Kurczaka połączyć z pieczarkami (po lekkim ich ostygnięciu), dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną oraz posiekane zioła, a także starty ser. Całość wymieszać.
Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 równych kwadratów. Do środka każdego z nich nakładać farsz z kurczaka i pieczarek (kopiastą łyżkę) i sklejać dowolnie. Ja do tego użyłam foremki na muffinki (wcześniej ją naoliwić lub wyłożyć papierem do pieczenia), dzięki czemu z sakiewek nie wypłynął żaden składnik. Ciasto francuskie można składać np. w trójkąty lub w kopertkę.
Ciasto francuskie z kurczakiem i pieczarkami posmarować z zewnątrz (opcjonalnie) roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika (termoobieg) i piec ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubionym dipem.
Smacznego!