Sałatka z selera naciowego

sałatka z selera naciowegoSałatka z selera naciowego z orzechami (sałatka Waldorf)

Sałatka Waldorf, czyli sałatka z selera naciowego, pochodzi z Nowego Jorku. Jest banalnie prosta, ale bardzo przyjemna w jedzeniu. Surowy seler naciowy, świeże jabłko i orzechy – wszystko genialnie chrupie z każdym kęsem, co sprawia, że ta sałatka ma nie tylko wspaniałe smaki ale i świetną „strukturę”. A do tego lekko słodkie rodzynki… Pychotka!

Składniki:

  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • 1 jabłko
  • spora garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut, by zmiękły. Jabłko wymyć, przekroić, pozbawić gniazda nasiennego (nie obierać ze skórki) i pokroić je np. w słupki, skropić sokiem z cytryny. Seler naciowy wymyć i pokroić w półplasterki. Orzechy lekko posiekać (ja osobiście wolę większe kawałki). Odcedzone z wody rodzynki dodać do pozostałych składników. Wszystko razem wymieszać.

Składniki na dressing:sałatka z selerem naciowym

  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku. Dressingiem polać sałatkę lub wymieszać ją z nim. Przyozdobić listkami z selera naciowego lub liśćmi ulubionej sałaty.

Sałatkę z selera naciowego podawać jako przystawkę lub np. do pracy na lunch. Można ją podać z grzankami lub na liściach sałaty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tiramisu jagodowe
Tiramisu jagodowe

Tiramisu jagodowe Po klasycznym tiramisu przyszła pora na eksperymenty! Tiramisu jagodowe, czy to ze świeżymi, czy z mrożonymi jagodami, to...

Zamknij