Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem i granatem i seleremSałatka z pieczonym kalafiorem, selerem naciowym i granatem

Przepis dostałam od mojej Siostry, która w tym sezonie zajada się tą sałatką bardzo często 🙂 Robiłyśmy ją ostatnio razem, gdy zagościła w moich progach 🙂Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem, dodatkiem selera naciowego, granatu i orzechów bardzo przypadła mi do gustu i na pewno niejednokrotnie ją powtórzę.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1-2 laski selera naciowego
  • 1 granat
  • 30 g orzechów laskowych
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego (można rozbić w moździerzu)
  • sól
  • pieprz

Kalafior podzielić na malutkie różyczki, dokładnie wymyć. Na blaszce do pieczenia od piekarnika położyć papier do pieczenia, a na nim podzielonego kalafiora. Skropić go 3 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Kalafior wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. 35 minut do zarumienienia.

Orzechy laskowe upiec w piekarniku w temperaturze ok. 170oC przez ok. 15 minut. Opcjonalnie można je zarumienić na patelni. Przestudzone posiekać drobniej.

Seler naciowy pokroić w cienkie, ukośne plasterki.

Granat obrać, podzielić na pojedyncze pesteczki.

Natkę pietruszki posiekać, niezbyt drobno.

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać.

Pozostałą oliwę (w razie konieczności dolać jej nieco więcej) wymieszać z octem, syropem klonowym i przyprawami. Dressingiem polać sałatkę z pieczonym kalafiorem i wszystko razem wymieszać.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Pęczak z dynią i rukolą
Pęczak z dynią i rukolą

Pęczak z dynią i rukolą Kaszę pęczak z dynią i rukolą zrobiłam na ciepło, na obiad. Zrobiłam tego bardzo dużo...

Zamknij