Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycąSałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Pyszna, zdrowa, chrupiąca sałatka z pieczonym kalafiorem, dodatkiem smacznej ciecierzycy, selerem naciowym i rukolą. Wszystkie składniki świetnie pasują do siebie.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 2 laski selera naciowego
  • 3 garście rukoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego/płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Kalafior wymyć, podzielić na malutkie różyczki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (lub bezpośrednio na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia), skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek, oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec ok. pół godziny, aż będzie miękki i zarumieniony. W międzyczasie można go przemieszać 2-3 razy.

Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić ciecierzycę, wsypać przyprawy i smażyć wszystko 3-4 minuty, mieszając, aż ciecierzyca będzie obtoczona przyprawami.Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą

Rukolę wymyć i dokładnie odsączyć z wody.

Seler naciowy pokroić w cienkie, ukośne plasterki.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą (mogą być jeszcze ciepłe), skropić pozostałą oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
gofry
Gofry

Gofry Mój mąż przed Świętami Bożego Narodzenia zrobił nam prezent - kupił toster i gofrownicę (2 w 1). Wiązało się...

Zamknij