Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką

Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowymSałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowym

Pyszna i pożywna sałatka z makaronem, wyrazistą i nieco ostrą rukolą, świeżą, lekko słodką gruszką i aromatycznym, słonym serem pleśniowym. Do tego obowiązkowo chrupiące orzechy włoskie. Całość polana kwaśno-słodkim dressingiem. Niebo w gębie!

Składniki:

  • 300 g makaronu (u mnie kokardki)
  • 100 g rukoli
  • 150 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią, gorgonzola lub podobny)
  • duża gruszka
  • spora garść orzechów włoskich

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Rukolę wymyć i osuszyć. Ser pleśniowy pokroić w niedużą kostkę. Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w plasterki. Orzechy włoskie podprażyć krótko na suchej patelni.

Wszystkie składniki przerzucić do miski.Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką, serem pleśniowym

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą wymieszać (najlepiej w niewielkim słoiczku: zamknąć i wstrząsnąć). Dressing dodać do sałatki i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.

Polecam też nieco delikatniejszą sałatkę: roszponkę z gruszką. Zamiast świeżej gruszki, świetnie sprawdzi się też gruszka grillowana (najlepiej na mocno rozgrzanym grillu, by nie zmiękła za bardzo).

Sałatka z makaronem, rukolą, gruszką i serem pleśniowym idealna jest od razu po przygotowaniu, jak i kilka godzin po zrobieniu, mimo iż rukola nieco mięknie.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi
Cynamonowe biscotti

Cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi Biscotti, inaczej nazywane cantucci, to słodkie i twarde (jak sucharki) ciasteczka pochodzące z Toskanii. We...

Zamknij