Sałatka z makaronem i tuńczykiem

sałatka z makaronem i tuńczykiem i pomidoramiSałatka z makaronem i tuńczykiem

Przepis, który „sprzedał” mi Włoch. Sałatka ma wszystkie składniki tak dopasowane, że razem tworzą idealną całość. Robi się ją dość szybko, z przepisu wychodzi spora salaterka. Właściwie przepis jest taki, że niektóre produkty można ominąć, a dodać inne. Np. mozzarellę można zastąpić fetą i pominąć wtedy anchois (żeby sałatka z makaronem i tuńczykiem nie była zbyt słona). Sałatkę z makaronem i tuńczykiem robię dość często, gdyż jej smak bardzo przypadł mi do gustu.

Składniki na sporą salaterkę:

  • 250 g dobrego makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 1/2 opakowania rukoli
  • ok. 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka czarnych oliwek
  • 2-3 łyżki kaparów
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy
  • 3-4 fileciki anchois
  • dobra oliwa z oliwek (kilka łyżek)
  • bazylia

Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przepłukać wodą, wrzucić do miski. sałatka z makaronem i tuńczykiem

Dodać do niego odsączony z zalewy tuńczyk.

Pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, mozzarellę pokrojoną w kostkę, suszone pomidory z zalewy pokrojone w paski – dodać do sałatki. Dorzucić do całości oliwki (przekrojone na połówki lub w całości) i kapary. Wszystko delikatnie wymieszać (aby tuńczyk nie rozdrobnił się na zbytnią papkę).

Rukolę wypłukać, dobrze osuszyć, dodać do pozostałych składników na samym końcu, najlepiej dopiero po wymieszaniu sałatki z makaronem i tuńczykiem. Rukolę najlepiej dodać przed samym podaniem sałatki, aby zachowała swoją świeżość i chrupkość, a nie zwiędła za szybko.

Anchois pokroić bardzo drobno i rozetrzeć je z oliwą z oliwek (by tworzyły sos), dodać bazylię (suszoną lub świeżą drobno posiekaną). Sosem polać sałatkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
surówka z gotowanych buraków
Surówka z gotowanych buraków

Surówka z gotowanych buraków z jabłkiem Wcześniej robiłam już surówkę z surowych buraków, a także buraczki zasmażane na ciepło. Całkiem...

Zamknij