Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechamiŚledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Dla tych, którzy uwielbiają ŚLEDZIE, ciekawa odmiana: śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami. Bardzo ciekawy smak – lekka słodycz, połączona ze słonością, w dodatku chrupiące kawałki orzechów… Polubicie je 🙂

Najlepiej zrobić je kilka godzin wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć.

Składniki:

  • 6 sztuk filetów śledziowych w zalewie
  • ok. 15 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 nieduża cebula
  • 1/2 szklanki oleju lnianego lub rzepakowego
  • pieprz

Śledzie wyjąć z zalewy, opłukać pod zimną bieżącą wodą, zalać je zimną wodą i moczyć ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie filety wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki ok. 1,5-2 cm.

Cebulę drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać ją wrzącą wodą.

Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni, posiekać.

Śliwki suszone pokroić w paski.

Wszystkie składniki umieścić w misce, wlać olej, dodać świeżo mielony pieprz i wszystko delikatnie wymieszać.

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami przełożyć do słoiczka, dolać ewentualnie nieco więcej oleju, zamknąć i odstawić do lodówki na min. kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny. Udekorować można cząstkami cytryny i natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Przechowywać w lodówce do kilku dni, najlepiej zamknięte w słoiczku.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Knedle z rabarbarem
Knedle z rabarbarem

Knedle z rabarbarem Po klasycznych knedlach ze śliwkami robionych jesienią przyszła pora na eksperymenty wiosenne! Knedle z rabarbarem - gdy...

Zamknij