Sałatka śledziowa z fasolą

sałatka śledziowa z fasoląSałatka śledziowa z fasolą

Prosta w wykonaniu sałatka śledziowa z fasolą, kukurydzą, ogórkiem i cebulką. Z poniższego przepisu wychodzi spora porcja sałatki śledziowej.

Składniki:

  • filety śledziowe a’la Matjas (ok. 5-6 płatów)
  • puszka białej fasoli
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2-3 spore ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • pieprz

sałatka śledziowa z fasolą i kukurydząFilety śledziowe wymoczyć przez godzinę – dwie w zimnej wodzie, w międzyczasie zmieniając wodę na świeżą. Można spróbować kawałek surowego śledzia przed odcedzeniem ich z wody, czy nie jest zbyt słony. Śledzie osuszyć i pokroić w paski o szerokości ok. 2 cm (lub większe lub mniejsze – w zależności od preferencji).

Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą, odcedzić i dodać do pokrojonych śledzi. Cebulę posiekać w kostkę (niezbyt drobną) lub pióra, ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą dodając majonez wymieszany z jogurtem oraz pieprzem do smaku. W wersji bardziej light polecam majonez w całości zastąpić jogurtem naturalnym lub jogurtem wymieszanym ze śmietaną.

Sałatkę śledziową z fasolą należy schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem, aby smaki się „przegryzły”. Najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu. Proponuję nie dosalać sałatki, gdyż śledzie „puszczą” nieco soli.

Polecam też pozostałe sałatki z wykorzystaniem ŚLEDZI.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z selerem i orzechami włoskimi
Risotto z selerem i orzechami włoskimi

Risotto z selerem i orzechami włoskimi z mleczkiem kokosowym Risotto z selerem robiłam przez dwa dni z rzędu, tak bardzo...

Zamknij