Makaron z domowym pesto bazyliowym
Makaron z domowym pesto bazyliowym
Kolejne danie z kategorii „makarony„, czyli kolejny szybki obiad. Gotując makaron przyrządzamy domowe pesto, następnie wszystko ze sobą łączymy i to cała filozofia makaronu z domowym pesto 🙂
Obiad bardzo szybki i prosty do przygotowania i bardzo smaczny, ponadto mocno aromatyczny.
Nie mogę się zdecydować, czy bardziej mi smakuje wersja makaronu z domowym pesto czy makaronu z orzechami włoskimi.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (tagliatelle, pappardelle, penne…)
- pęczek bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 25 g orzeszków piniowych (można zastąpić np. pestkami dyni)
- 40 g sera parmezan
- 50 ml dobrej oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Orzeszki pinii podprażyć na suchej patelni uważając, aby się nie przypaliły. Listki bazylii pozrywać z gałązek, wymyć. Ser zetrzeć na tarce (chyba, że będziecie rozdrabniać go w malakserze – to wystarczy pokroić na mniejsze kawałki).
Wszystkie składniki (oprócz oczywiście makaronu) umieścić w moździerzu lub w malakserze i utrzeć je (zmiksować) jednak tak, aby były wyczuwalne nieduże drobinki orzeszków. Nie posiadając moździerza i malaksera można wszystko bardzo drobno posiekać, po czym wymieszać i rozetrzeć z oliwą i przyprawami. Pesto doprawić do smaku solą (ale nie za dużo, bo ser jest słony) i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, ale nie przelewać go zimną wodą. Wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował i wymieszać (podgrzewając chwilę, aby ser się lekko rozpuścił) z domowym pesto.
Makaron z domowym pesto bazyliowym wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, ozdobić listkami bazylii i orzeszkami pinii, podawać gorący.
Smacznego!