Makaron z orzechami
Makaron z orzechami włoskimi, bazylią i parmezanem
Kolejny obiad z serii „szybki obiad” i kolejny „szybki makaron” na blogu. Czas przygotowania wynosi niemal tyle, ile czas ugotowania makaronu. Smak makaronu z orzechami jest obłędny! Lekko gorzkie orzechy włoskie, słony parmezan i świeża, aromatyczna bazylia – wspaniałe zestawienie smaków!
Danie to zachwyciło mnie tak mocno, że jadłam je dwa dni pod rząd. Makaron z orzechami włoskimi trafi na listę moich ulubionych makaronowych dań.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g parmezanu
- 1/3 pęczka bazylii (ok. 2 garści listków)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości)
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:
orzechy włoskie obrać z łupin (jeśli macie nieobrane), parmezan pokroić na mniejsze kawałki, bazylię wymyć – wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić. Można to też zrobić używając moździerza lub bardzo drobniutko posiekać (a ser zetrzeć na tarce). Do całości dodać nieco świeżo startego pieprzu i szczyptę soli.
Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka (najlepiej tak, aby w garnku pozostało ok. 1/5 szklanki wody z gotowanego makaronu), w którym się gotował (nie przelewać go zimną wodą), dodać oliwę oraz rozdrobnione orzechy, parmezan i bazylię. Wszystko razem ze sobą dokładnie wymieszać, lekko podgrzać (aby parmezan się rozpuścił) i przełożyć na talerze.
Jeśli powstały sos będzie za „suchy”, można dolać nieco oliwy lub śmietany kremówki.
Makaron z orzechami włoskimi podawać od razu.
Smacznego!