Makaron z orzechami

makaron z orzechami i parmezanemMakaron z orzechami włoskimi, bazylią i parmezanem

Kolejny obiad z serii „szybki obiad” i kolejny „szybki makaron” na blogu. Czas przygotowania wynosi niemal tyle, ile czas ugotowania makaronu. Smak makaronu z orzechami jest obłędny! Lekko gorzkie orzechy włoskie, słony parmezan i świeża, aromatyczna bazylia – wspaniałe zestawienie smaków!

Danie to zachwyciło mnie tak mocno, że jadłam je dwa dni pod rząd. Makaron z orzechami włoskimi trafi na listę moich ulubionych makaronowych dań.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g parmezanu
  • 1/3 pęczka bazylii (ok. 2 garści listków)
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości)
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w mocno osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:

orzechy z parmezanem i bazyliąorzechy włoskie obrać z łupin (jeśli macie nieobrane), parmezan pokroić na mniejsze kawałki, bazylię wymyć – wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić. Można to też zrobić używając moździerza lub bardzo drobniutko posiekać (a ser zetrzeć na tarce). Do całości dodać nieco świeżo startego pieprzu i szczyptę soli.

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka (najlepiej tak, aby w garnku pozostało ok. 1/5 szklanki wody z gotowanego makaronu), w którym się gotował (nie przelewać go zimną wodą), dodać oliwę oraz rozdrobnione orzechy, parmezan i bazylię. makaron z orzechami, parmezanem i bazyliąWszystko razem ze sobą dokładnie wymieszać, lekko podgrzać (aby parmezan się rozpuścił) i przełożyć na talerze.

Jeśli powstały sos będzie za „suchy”, można dolać nieco oliwy lub śmietany kremówki.

Makaron z orzechami włoskimi podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Tort bezowy migdałowo-kokosowy
Tort bezowy migdałowo-kokosowy

Tort bezowy migdałowo-kokosowy Uwielbiam torty bezowe! Uwielbiam je robić i uwielbiam je jeść :) Robi się je, wbrew pozorom, łatwo,...

Zamknij