Tort bezowy migdałowo-kokosowy
Tort bezowy migdałowo-kokosowy
Uwielbiam torty bezowe! Uwielbiam je robić i uwielbiam je jeść 🙂 Robi się je, wbrew pozorom, łatwo, jak niemal każdą bezę. Trzeba trochę cierpliwości, ale praktyka czyni mistrza.
Tort z podanych poniżej składników wychodzi 3-piętrowy. Ja robiłam z mniejszej ilości składników, chciałam tort dwupiętrowy.
Składniki na 3 blaty bezowe:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo (łyżka po łyżce) cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Gdy masa na bezy będzie sztywna i lśniąca, dodać zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
Masę wyłożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Powinniśmy otrzymać 3 blaty bezowe o średnicy ok. 20-22 cm. Pomiędzy blatami bezowymi zostawić przerwy gdyż rosną podczas pieczenia. Można je umieścić na dwóch osobnych blaszkach i piec z termoobiegiem. Jeśli nie macie termoobiegu, bezy należy robić osobno.
Blaszki wstawić do nagrzanego do 140ºC piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku. Spokojnie można je przygotować dzień wcześniej.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki likieru kokosowego
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać również schłodzony serek mascarpone, zmiksować krótko razem. Do masy wsypać wiórki kokosowe, wlać likier, wymieszać.
Migdałowe blaty przełożyć kremem kokosowym.
- 50 g białej czekolady
- kilka sztuk truskawek
- listek świeżej mięty
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymyte truskawki maczać w białej czekoladzie i układać na torcie bezowym. Udekorować świeżą miętą.
Tort bezowy kroić ostrym nożem z piłką. Najlepiej smakuje w dzień przygotowania, następnego dnia blaty bezowe nie są już tak chrupiące.
Z żółtek można przygotować inne wypieki.
Smacznego!