Tort bezowy kajmakowy
Tort bezowy kajmakowy
Jeden z lepszych tortów bezowych, jakie miałam okazję robić i próbować. Tort bezowy kajmakowy jest łatwy w wykonaniu, a jego smak jest warty każdej minuty poświęconej na jego stworzenie. Chrupiąca z zewnątrz i ciągnąca się w środku beza, a do tego krem na bazie śmietany kremówki, pysznego i delikatnego mascarpone i masy kajmakowej – to po prostu musi być pyszne!
Dla tych, którzy wolą tradycyjne torty na biszkopcie, polecam tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie.
Do tortu bezowego kajmakowego proponuję blaty bezowe upiec dzień, lub nawet dwa dni wcześniej, aby dobrze wyschły, a przed samym podaniem przełożyć je kremem kajmakowym i udekorować.
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, małymi partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy dodamy cały cukier i masa będzie gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok. 22 cm i na nie przełożyć masę na bezy. Wyrównać wierzch.
Blaty bezowe do tortu bezowego kajmakowego wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (góra-dół), po czym od razu zmniejszyć temperaturę do ok. 130oC-140oC. Blaty bezowe piec ok. 1,5 godziny do czasu, aż zbrązowieją z zewnątrz. Prawdopodobnie nieco popękają podczas pieczenia, tym się nie przejmować. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej zostawić je tak na noc.
Składniki na krem kajmakowy:
- 150 g kajmaku z puszki (jeśli lubicie większą słodycz, można dać 170 g)
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- garść orzechów włoskich
- garść daktyli suszonych
Kajmak wymieszać z serkiem mascarpone na jednolitą masę (można mikserem, krótko na niskich obrotach). Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietankę połączyć z kajmakiem z mascarpone (krótko mikserem na najniższych obrotach).
Daktyle i orzechy drobno posiekać i wrzucić do kremu kajmakowego. Całość wymieszać.
Blat bezowy położyć na patrze, wyłożyć na niego krem kajmakowy i przykryć drugim blatem bezowym.
Ponadto:
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka daktyli i orzechów do dekoracji
Wierzch tortu bezowego kajmakowego oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z kakao, udekorować bakaliami.
Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek, jakie pozostaną Wam ze zrobienia tego tortu.
Smacznego!