Cynamonowy tort bezowy
Cynamonowy tort bezowy z orzechami
Genialny cynamonowy tort bezowy z dodatkiem chrupiących orzechów, słodkich daktyli i z delikatną nutą likieru kawowego. Wspaniałe połączenie chrupiącej bezy i aksamitnego kremu śmietanowego.
Cynamonowy tort bezowy jest świetnie wyważony w smaku, a polubią go nie tylko wielbiciele cynamonu.
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru drobnego do wypieków
- 1,5 łyżki cynamonu
Białka umieścić w wysokiej misce i ubijać mikserem do sztywności. Pod koniec stopniowo, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec wsypać cynamon, krótko zmiksować.
Masę na blaty bezowe wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (odrysować na niej 3 okręgi o średnicy ok. 20 cm i na nie wyłożyć białka). Powinniśmy otrzymać 3 blaty o średnicy ok. 20 cm. Ja tym razem piekłam z mniejszej ilości składników i zrobiłam 2-piętrowy mały torcik.
Blaszkę wstawić do nagrzanego do 140ºC piekarnika i piec ok. 1 godziny. Jeśli na jednej blaszce nie zmieścimy wszystkich blatów, można je ułożyć na kilku blaszkach i piec z termoobiegiem. Po upieczeniu blaty bezowe zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia i wysuszenia. Najlepiej na całą noc.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych albo migdałów
- pół szklanki posiekanych daktyli (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki cukru pudru
Bardzo mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone. Dodać cukier puder, likier, zmiksować. Do ubitej masy śmietanowej dodać posiekane bakalie, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka orzechów włoskich lub laskowych albo migdałów
Blaty bezowe przełożyć kremem z orzechami. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać ją z cynamonem. Taką posypką udekorować wierzch cynamonowego tortu bezowego, ułożyć orzechy.
Cynamonowy tort bezowy najlepiej przełożyć kremem bezpośrednio (lub niewiele wcześniej) przed podaniem. Można przygotować krem i blaty wcześniej, ale złożyć go najlepiej na krótko przed podaniem, aby bezy nie nasiąknęły mokrym kremem i były nadal chrupiące.
Smacznego!