Szwarcwaldzki tort bezowy

Szwarcwaldzki tort bezowySzwarcwaldzki tort bezowy

Delikatny krem, kwaskowe wiśnie, chrupiąca beza i gorzka czekolada… tradycyjne połączenie, ale jakże apetyczne! Szwarcwaldzki tort bezowy jest prosty w wykonaniu, a smak zachwyci niejednego łasucha!

Tort Szwarcwaldzki to tradycyjny deser kuchni niemieckiej. Czekoladowy biszkopt nasączony np. wiśniówką, przełożony kremem z ubitej śmietany, z wiśniami znany jest obecnie na całym świecie. Ja proponuję nieco odmienną wersję tego klasyka – Szwarcwaldzki tort bezowy, czyli tort, w którym zamiast biszkoptu mamy kruchą, czekoladową bezę.

Zdecydowanie lepiej jest upiec blaty bezowe wcześniej, np. jeden czy nawet dwa dni wcześniej, a w dniu podania przełożyć je kremem i wiśniami.

Składniki na blaty bezowe:

  • 8 białek
  • 330 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli i małymi ilościami cukier, cały czas ubijając. Masa musi być zwarta, lśniąca. Na sam koniec dodać sok z cytryny i kakao, zmiksować. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, na którym narysować dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm i na niego wyłożyć połowę masy bezowej. To samo zrobić na drugiej blaszce. Jeśli piekarnik nie ma termoobiegu, polecam zrobić i piec blaty po kolei: podzielić składniki na pół i najpierw zrobić jedną część, później drugą. Ubite białka nie mogą stać. Wstawić do nagrzanego do 140oC piekarnika i piec ok. 60 minut. Studzić w uchylonym lekko piekarniku.

Ponadto:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 300 g wiśni odpestkowanych (świeże lub mrożone, ewentualnie odsączone z syropu), wiśnie mogą być wcześniej moczone w mocnym alkoholu (rumie, spirytusie), podkreśli to charakter szwarcwaldzkiego tortu bezowego
  • 50 g gorzkiej tartej czekolady

Śmietanę mocno schłodzić, schłodzoną ubić, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Jeden blat położyć na paterę, na niego wyłożyć 1/4 część kremówki i 1/3 część wiśni. Pomiędzy piętrami można zetrzeć czekoladę. Położyć kolejny blat i tak w kółko, do wyczerpania składników. Wierzch tortu udekorować wiśniami lub/i gorzką czekoladą.

Szwarcwaldzki tort bezowy podawać od razu po przygotowaniu.

Zapraszam do wykorzystania przepisów z wykorzystaniem żółtek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto ze szparagami i cukinią
Pęczotto z cukinią i szparagami

Pęczotto z cukinią i szparagami Zdrowie! Zdrowie! I jeszcze raz - Zdrowie! Pęczotto z cukinią i szparagami to samo zdrowie....

Zamknij