Dżem z dyni

dżem z dyni i pomarańczyDżem z dyni

Mogę śmiało powiedzieć, że zakochałam się w tym dżemie z dyni!

Dostałam sporą dynię, jednak dość już miałam codziennego jej jedzenia na obiad (risotto z dynią, makaron z dynią, curry z dyni…). Miałam jednak ogromną ochotę na słodkości i żeby zużyć większą część dyni, zrobiłam dżem z dyni. Dżem okazał się być strzałem w dziesiątkę. Jest niesamowicie przepyszny! Delikatna dynia, wyrazisty pomarańcz i lekko korzenna nuta… ten dżem to poezja smaku! To najlepszy dżem z dyni i pomarańczy!

Z poniższego przepisu wyszło mi ok. 5 słoiczków pojemności ok. 250 ml.dżem z dyni

Składniki:

  • 1,5 kg dyni (obranej, wydrążonej)
  • 450 g cukru (może być trzcinowy)
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Dynię obrać, wydrążyć z niej pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do sporego garnka i zasypać ją cukrem. Odstawić na ok. 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, aby dynia puściła sok. Co jakiś czas ją przemieszać, by cukier się powoli topił.

Po tym czasie dynię zagotować w powstałym syropie, bez przykrywania garnka. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę bezpośrednio do dyni (tylko pomarańczową część, bez białej). Wszystkie 3 pomarańcze obrać i sam środek pokroić w kosteczkę (można zostawić środkowe błony). Pokrojone pomarańcze dorzucić do dyni, wrzucić goździki i przyprawy i gotować bez przykrycia do odparowania nadmiaru wody. Ja dżem z dyni gotowałam ok. 2 godzin.

Pod koniec gotowania wcisnąć do garnka sok z cytryny, można również wrzucić wydrążony z nich środek. Chwilę gotować.

Dżem z dyni powinien być dość gęsty, dynia powinna się rozpaść. Jeśli w dżemie z dyni będą większe jej kawałki, można śmiało użyć blendera, aby je rozdrobnić.

dynia na dżem   dynia z pomarańczami na dżem

Dżem z dyni przełożyć do słoiczków i zawekować (do sporego garnka wlać wodę, na dno położyć ściereczkę, ułożyć na niej zamknięte słoiczki i gotować ok. 15-20 minut).

Dżem z dyni można oczywiście spożyć od razu (jak ja to zrobiłam). Świetnie nadaje się do świeżych bułek, rogali, naleśników, gofrów.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński to zupa, w której królują buraki. Do barszczu ukraińskiego dodaje się też fasolę, kapustę, włoszczyznę, pokrojone...

Zamknij